Мария Габриел ухажва ДПС - вече конкретно за подкрепа (НА ЖИВО)

Карадайъ похвали проектопремиерката от ГЕРБ - нейните приоритети се припокривали с тези на Движението

Политика
11:11 - 15 Май 2023 (обновена)
1594
Мария Габриел ухажва ДПС - вече конкретно за подкрепа (НА ЖИВО)

Проектопремиерката на ГЕРБ Мария Габриел се среща отново с ПГ на ДПС - този път лично с лидера й Мустафа карадайъ и вече конкретно за подкрепа за правителство чрез подходящата формула за изход от политическата криза. 

Спиране на прогресивното обедняване, пълно използване на европейските средства, предвидени за България, подкрепа за уязвимите групи от населението, достъпно здравеопазване, образование, устойчиво законодателство, съдебна реформа за независимост и ефективност на съдебната система, включително промени в Конституцията, а не смяна на отделни персони с цел овладяването й, развитие на регионите и предвидимост за бизнеса, старт на Стратегическия план за развитие на земеделието, подкрепа за малкия и среден бизнес са основните приоритети за ДПС, от които няма да отстъпи, стана ясно от думите на Карадайъ пред Габриел. 

Той отбеляза, че те до голяма степен се припокриват с програмата на ГЕРБ и посочените ангажименти от проектопремиерката. "Това трябва да е дневният ред на политиците, на парламента, а и на бъдещия редовен кабинет", смята той. 

И изрично поздрави ГЕРБ с номинацията на Мария Габриел. "За да решаваме проблемите на хората, имаме нужда от инвестиции. От 2007 г. основните инвестиции у нас са на база европейските средства. В момента закъсняваме, дано да не е фатално, по различните теми, с оперативните програми, с ПВУ, със стратегическия план в земеделието, грубо казано около 60 милиарда лева, заделени в Брюксел за България от 2020 г. досега не са усвоени. Нито една стотинка не е отишла целенасочено", аргументира се Карадайъ. 

От своя страна, Габриел подчерта, че работните групи между двете партии работят. "Да, можем да си говорим за дневния ред на гражданите", отбеляза тя, с което даде да се разбере, че принципно разбирателство по приоритетите между ДПС и ГЕРБ има.