Мария Пиргова пред Lupa.bg: Нинова се държи като министър на Кирил Петков

ПП ще бъдат отново първа политическа сила, прогнозира политологът

Политика
19:46 - 27 Юни 2022
6089
Мария Пиргова пред Lupa.bg: Нинова се държи като министър на Кирил Петков

Разривът между президента Румен Радев, "Продължаваме промяната" и БСП продължава. Държавният глава не приема за успешно управлението на Кирил Петков. С това той обявява, че едно служебно правителство би направило сериозни промени и предупреждава, че то няма да действа в посоката на ПП. Това заяви пред Lupa.bg политологът доц. Мария Пиргова. 

"БСП се заиграва с ПП, но тя трябва така да се държи. Това обаче означава влошаване на отношенията с президента, което ще се отрази на рейтинга на социалистите. Корнелия Нинова рискува много като се държи като министър на Кирил Петков, а не като председател на БСП. Тя очаква отново да бъде министър и да бъде в изпълнителната власт. Надява се левицата автоматично да мине 4-процентовата бариера, което е съмнително. Аз не очаквам да отпадне от парламента сега, а в перспектива", коментира политологът. 

По думите й политическата сила, която стои зад Корнелия Нинова отслабва и не си дава сметка, че с това тя самата отслабва като министър. В бъдеще никой няма да се съобразява с нея. "В сегашната коалиция Нинова е стабилна. Отговаря за държавните предприятия, ресор, който е атрактивен за БСП, но не и за останалите коалиционни партньори". 

"Струва ми се, че ПП ще бъдат първа политическа сила, следвана от ГЕРБ. Новите изборни резултати няма да са по-различни от сегашните. Костадин Костадинов може да вземе 8-10%, което за България не е добре. При това положение предпочитам да съм на страната на слабо образованите и инфантилните, отколкото на страната на престъпниците. Хората, които отричат ГЕРБ, отричат и ДПС. Към тях ще се добавят още, тъй като се оказваме в прегръдката на Движението и ни се казва, че от нея няма да излезем", каза още Пиргова.