Мария Пиргова пред Lupa.bg: Проектът на Васил Божков е популистки

Политика
17:30 - 11 Август 2020
3291
Мария Пиргова пред Lupa.bg: Проектът на Васил Божков е популистки

Принципите, заложени в политическия проект на милиардера-беглец Васил Божков „Българско лято”, звучат популистки. Независимост на властите, пряка демокрация, пряк избор на лидер, електронно правителство, оптимизиране на държавната администрация - това са красиви слова, лишени от политически смисъл. Такава оценки направи пред Lupa.bg политологът доц. Мария Пиргова на бъдещата партия на хазартния бос.   

"Политически проект, който да изпълнява целите, заложени в проекта „Българско лято” е невъзможен. Няма как да има постоянно референдуми за вземане на решения по най-демократичен начин. Това са красиви слова, лишени от политически смисъл, тъй като няма механизми за осъществяването им", коментира политологът.

По думите й най-слабата част на проекта на Божков е обещанието за върховенство на закона. Трудно е да се повярва, че личност, живеела извън законите, изведнъж обещава на цял народ върховенство на правовия ред. „Това изглежда неправдоподобно. Хората разбират това и не се занимават с проекта от Дубай. Той не и в коментарите на колегите”, посочи доц.Пиргова.

Тя коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, че до 2-3 дни ще излезе с "интересни решения, за да успокои народа”. Според нея министър-председателят ще се оттегли под външен натиск, като на негово място може да застане Томислав Дончев. „Външният натиск най-вероятно ще е от САЩ, тъй като Русия няма интерес да сменя Борисов заради Балкански поток”, предположи доц. Пиргова.