Мария Силвестър проговори за битката си с коронавируса

Разказа подробно за цялата драма

Нещо за четене
14:35 - 05 Декември 2020
6375
Мария Силвестър проговори за битката си с коронавируса

В началото на 2021 година стартира нов сезон на едно от емблематичните предавания на БТВ „Бригада Нов дом”. Водещата Мария Силвестър говори за новия сезон и битката си с коронавируса.

„Явно с предаването заразяваме хората с добро – каза Мария Силвестър.  Ние сме по-добрият вирус и това е страхотно. Най-приятният и хубав начин да направим ежедневието си смислено е да се фиксираме върху доброто и това опитваме. Трудно е при нашите истории, които разказваме, да можеш да се предпазиш от емоции. С времето се научих да управлявам тези емоции. Виждам историите на хората, опитвам да се сегна в един момен, колкото и да е трудно,  за да продължим снимките на предаването. У дома, като се прибера, давам воля на емоциите си. Странно е да виждаш майстори, хора на възраст, които работят с нас, да плачат, да са емоционални от ставащото. Да дават воля на чувствата си. Иначе тази година не ми бе до ремонти, а трябваше да оцелявам чисто физически, защото със сина ми трябваше да минем през коронавируса. Бе тежко, но се справихме”.

Мария Силвестър разказа за битката си с пандемията и кое й е помогнало да оцелее.

„Мобилизирането в такава ситуация идва постепенно – разказа тя. – Преминавахме със сина ми през всички емоции, през които минават всички. Незнанието какво ще се случи е най-неприятното. Тепърва как ще се развие, къде ще ме удари. Виждаш какво се случва наоколо, като това, което прецених , че трябва да направя е, да спра информациите отвякъде, защото установих, че това ми действа много зле. Вървяхме стъпка по стъпка. Ден за ден. Наблюдавахме как се развива всеки един симптом. Изключихме възможност да ни се влияе отвън. Нямахме температура, но имахме един много неприятен световъртеж, една жестока отпадналост. Наистина ужасяваща отпадналост. Не можеш да станеш да си сипеиш една вода. Оставих го да бъде такова, каквото е, и взех решение, че няма как нещо такова да пребори силния ми дух и със сина ми се преборихме.

Не взимахме крайни неща като решения. Отново разбрах, че човек не трябва да е краен, да си прави изводи преди да е минал през нещото. Не трябва да коментираш нещо, без да си го опознал из основи. Ако може да си полезен на хората, кажи с какво, но ако не можеш – по-добре си замълчи. Защото иначе действаш зле на хората. Да, физически си зле от вируса, но психичекски всичкият поток също действа страхотно подтискащо. В един ден дори решихме със сина ми просто да се смеем до безкрайност. Смея да твърдя, че съм минала през доста неприятни ситуации и именно хумора ме е спасявал.  И сега това много помогна. Когато си зле, няма как да четеш книга например.

Имах болки в очите и не можех да се фокусирам. Важно е човек да направи всичко по силите си максимално да овладее този страх.  Само да не взимат лекарства без рецепти, да се чуват с личния си лекар, да опитват да разберат спокойно какво точно се случва, но да не прекаляват с търсенето на лекарите, защото и тяхната ситуация не е никак лека и колкото по-малко ги занимаваме с неща, за които не сме сигурни,  толкова по-добре. Не се затрупвайте с илишни новини. Отпуснете се, опитвайте да се посмеете. Ако сами не го овладеете, дори и по отношение на психика, няма как да вземете превес.

Идват празници. Коледа е времето, в което се отваряме към близки, роднини, приятели. Опитайте да си създадете хубави емоции колкото и да е трудно. Цялата такава тежка ситуация ни научава точно на това. Докато бях на карантина си направих реална равносметка на кого мога да разчитам. Хора, които не съм смятала за близки, непрекъснато ми се обаждаха, подадоха ръка. Трябва да сме отворени да помагаме това е разковничето. Не се връзвайте на всичко, което четете. Подбирайте информацията си, обградете се с позитивни хора”.