Мария Статулова на 70: 13 е щастливото ми число

В началото много исках да приличам на Робърт де Ниро и Джак Никълсън, изповяда се актрисата

Култура
19:07 - 13 Септември 2023
4063
Мария Статулова на 70: 13 е щастливото ми число

Една от най-популярните и обичани актриси - Мария Статулова, празнува 70-годишен юбилей на 13 септември. "Никой не може да изтрие усмивката от лицето ми. Винаги си казвам, че продължавам нататък. Винаги намирам сили и така съм научена. Може би това е генът, който съм взела от баща си, от майка си", сподели Статулова пред БТА по случай рождения си ден.

Датата е специална за нея, защото по думите й 13 е щастливото й число. „Цял живот съм била 13-и номер в училище, 13-а е буквата ми в азбуката. Винаги, когато ходя на кино, на театър, ми се пада 13-и номер или 13-и ред…“, посочи актрисата.

"Рождените си дни съм прекарвала по най-различни начини. И в Пловдив на „Златна ракла“ съм празнувала, и на морето. Тази година смятам да отпразнувам семейно, но и да направя „сериал“. Тоест, да си поканя гости. Тъй като някои хора отсъстват и питат кога ще се видим, ги записвам по дати. Така че на серии ще бъдат поканени, защото не ми се ходи някъде по заведения. Някак си там човек не може да обърне внимание на много хора. И е по-добре така – в интимна среда вкъщи. Аз обичам да готвя и мисля, че моето меню ще бъде по-хубаво от това на някои други места", каза Статулова с усмивка.

Актрисата разказа, че обикновено около дните на рождения си ден получава и покана за филм. Тази година не е изключение, като през последните седмици е работила по няколко кинопроекта, а в края на септември й предстоят снимки и за следваща продукция.

„Най-важното е, че ролите са адски различни – свирепи, смешни, трагични… Щастлива съм, че спазих това, което ми казваха проф. Дановски и Георги Дюлгеров – приемай роля във филм, ако има да плачеш и да се смееш“, каза тя.

От своя учител във ВИТИЗ, проф. Боян Дановски, актрисата е научила още да не се сравнява с никого.

„Може много да ми се иска да приличам на някого, но няма да стане. По-добре е да си бъда аз. Разбрах го малко по-късно, защото в началото много исках да приличам на Робърт де Ниро, на Джак Никълсън, на Апостол Карамитев, на Нейчо Попов, на кой ли не“, коментира рожденичката.

Сред множеството филми, в които е имала роли, са: „Откраднати очи“ (2005), „Дунав мост“ (1999), „Да обичаш на инат“ (1986), „Маневри на петия етаж“ (1985), „Адаптация“ (1981), „Дами канят“ (1980), „Авантаж“ (1977).

Участва в сериалите „Забранена любов“, „Седем часа разлика“, „Стъклен дом“, „Столичани в повече“ и „Под прикритие“.

На 18 септември от 18 часа в кино “Одеон” ще бъде прожектиран филмът “Балът на самотниците” на режисьора Иван Ничев. Мария Статулова е в главната женска роля - на тъкачката Янка. Във филма тя е самотница, а в живота - всеотдайна щастливка като снаха на Йордан Радичков и първа приятелка на Невена Коканова.