Мария Стефанова с "Аскеер" за водеща роля, Веселка Кунчева грабна статуетката за режисура (СНИМКИ)

"Красива птичка с цвят зелен“ получи наградата за най-добро представление

Актуални новини
00:57 - 25 Май 2024
5328
Мария Стефанова с "Аскеер" за водеща роля, Веселка Кунчева грабна статуетката за режисура (СНИМКИ)

Голямата актриса Мария Стефанова и доайен на Народния театър получи навръх 24 май "Аскеер" за водеща женска роля за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит под режисурата на Стефан Спасов в Театър 199. Носителите на наградата „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в петък от едноименната академия на специална церемония в Театър „Българска армия“.

Константин Соколов бе отличен за водеща мъжка роля за Петър в „Ботушът“ от Лило Петров на режисьора Стоян Радев Ге. К.в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. 

"Аскеер" за поддържаща женска роля отиде при Маргита Гошева – за ролята на Пития в „Едип и пророците" по Софокъл на режисьора Диана Добрева в Драматичния театър в Пловдив.

Иван Николов бе отличен за поддържаща мъжка роля за ролите на Леонардо, Игор и издателят в „Петрови в грипа и около него“ по Алексей Салников на режисьора Боян Крачолов в Народния театър и за ролята на Николай Иванович в „Платонoff“ от А. П. Чехов на режьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев в Театрална работилница „Сфумато".

Победител в категорията „Съвременна българска драматургия“ е Борис Кръстев – за пиесата „Кулата“, поставена в Театър 199.

Борис Кръстев

Като най-добър моноспектакъл бе посочен Prima Facie от Сузи Милър, консултант – Светлана Янчева, сценография и костюми – Ванина Цандева, графичен дизайн – Теодора Симова, с участието на Елена Телбис, като постановката се играе в „Топлоцентрала“.

Елена Телбис

Веселка Кунчева бе наградена с „Аскеер“ за режисура за спектакъла „Преображението“ от Франц Кафка в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Веселка Кунчева

Като най-добро представление бе отличено „Красива птичка с цвят зелен“ по Карло Гоци под режисурата на Анастасия Събева, съвместна продукция на Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора.

Анастасия Събева

„Аскеер“ за изгряваща звезда взе сдружението „Шум и бяс“ за „Кино „Лента“ от Мария Страшилова в Кино „Влайкова“.

Наградата за сценография е за Мариета Голомехова – за „Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд на режисьора Веселка Кунчева, поставен в Драматичен театър „Рачо Стоянов" – Габрово, и за „Преображението“ по Франц Кафка, отново под режисурата на Веселка Кунчева в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Мариета Голомехова

За костюмография бе отличена Елена Нацариду – за „Крали Марко – последната балканска легенда“ от Владимир Левчев на режисьора Анастасия Събева в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

„Аскеер“-ът за театрална музика е за Емилиян Гацов-Елби – за „Игри в задния двор“ на Театър „София“.

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от едноименната академия на Театър „Българска армия“. Руси Чанев получи статуетката за цялостен принос към театралното изкуство, а Мимоза Базова – почетен „Аскеер“.

Мимоза Базова 

Церемонията по връчването бе наречена „Театрална суматоха“, и е посветена на 95 години от рождението на Йордан Радичков. По традиция награждаването завършва с изпълнение на химна на българската просвета "Върви, народе възродени" от трупата на театъра, както и от всички зрители в залата, които стават на крака.

Доайенът на Военния театър Васил Михайлов посреща своята колежка и доайен на Народния театър Мария Стефанова