Мария Захарова: Лиз Тръс ще бъде запомнена с катастрофалната си неграмотност

САЩ ще поддържат близки отношения с Великобритания, независимо кой е новият премиер

САЩ
18:23 - 20 Октомври 2022
4647
Мария Захарова: Лиз Тръс ще бъде запомнена с катастрофалната си неграмотност

САЩ ще имат близки отношения с приемника на досегашния британски премиер Лиз Тръс, независимо кой е той, заяви началникът на канцеларията на Белия дом Рон Клейн, след като днес Тръс обяви, че подава оставка, предаде Ройтерс.

"Страната ни винаги е имала специални отношения с Обединеното кралство, без значение каква е партийната принадлежност на нашия президент или каква е политиката на техния премиер", отбеляза Клейн. Това и занапред ще бъде така, независимо кого ще изберат британците за нов министър-председател, каза още той, като акцентира върху многото въпроси, по които двете страни - исторически съюзници - имат общи позиции, включително руската агресия в Украйна, както и областите, в които ще продължат да следват обща линия.

В интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си Клейн каза, че по-късно днес президентът на САЩ Джо Байдън ще направи изявление по повод оставката.

Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда за бързо възстановяване на стабилността в Обединеното кралство.

"Многократно съм имал възможност да се срещам с Лиз Тръс. Разговаряхме дори тази седмица и имахме работни отношения, които се развиваха", каза Макрон, цитиран от Франс прес, при пристигането си за среща на лидерите от ЕС в Брюксел.

При всички положения ми се иска Великобритания да възстанови възможно най-бързо стабилността си и да продължи напред, каза още френският лидер.

Лиз Тръс, която подаде оставка като британски премиер, ще бъде запомнена с катастрофалната си неграмотност, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Такъв премиер Великобритания още не беше имала. Ще се запомнят каската на танка, катастрофалната неграмотност и погребението на кралицата веднага след аудиенцията ѝ с Лиз Тръс", написа днес Захарова в канала си в "Телеграм".