Марияна Николова: Честит Ден на туризма! Почивайте у нас

Вицепремиерът коментира, че в България туристическата индустрия произвежда 12% от БВП

Актуални новини
10:36 - 27 Септември 2020
1710
Марияна Николова: Честит Ден на туризма! Почивайте у нас

В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27 септември, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас, както и на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите не върнаха нито един турист.
 
Вицепремиерът каза, че 2020 година е най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от коронавирус подложи на безпрецедентен натиск туристическата индустрия.
 
По думите ѝ в този най-непредвидим период се е случило нещо прекрасно, а именно това, че българите са избрали да почиват в своята страна, да подкрепят родния туризъм и да преоткрият уюта да бъдат у дома. Това се доказва и от данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които сънародниците ни са осъществили над 2,5 млн. туристически пътувания у нас от началото на годината, а чужденците – близо 1,100 млн. пътувания.
 
Вицепремиерът коментира, че в България туристическата индустрия произвежда 12% от БВП, но летният сезон, който бележи до 70 на сто спад в световната индустрия и около 90% понижение на резервациите, доведе до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и потребители, към малки групи туристи и предприемане на мерки за пълен рестарт на туристическия сектор. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85 на сто.
 
Тя разясни още и социално-икономическите мерки, които възлизат на близо 2 млрд. лв., които българското правителство предприе в подкрепа на хората и бизнеса. Министърът уточни, че благодарение на мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20, са запазени около 22 хил. работни места само в сектор туризъм. Като министър на туризма настоявам за нейното продължаване до месец май догодина, бе категорична вицепремиерът.
 
Тя изрази и надежда, че с общи усилия кризата от COVID-19 ще бъде преодоляна, и допълни, че ни очакват изпълнени с предизвикателства зимен сезон и сезон 2021 г.