Марияна Николова: Културното наследство привлича чужденците у нас

Браншът се фокусира върху конферентния и събитийния туризъм

Новини
17:43 - 31 Август 2020
1634
Марияна Николова: Културното наследство привлича чужденците у нас

Богатото културно наследство е основен мотив за посещаващите България туристи, заключи вицепремиерът Марияна Николова на работна среща с Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). По време на разговора бе обсъдено рекламирането на културния туризъм и различните видове нишови туризми, които предлага страната ни като туристическа дестинация. 

Културният туризъм е вторият най-предпочитан продукт в страната ни сред туристите от основните ни международни пазари, бе отчетено на форума. Вицепремиерът добави още, че ще бъде извършен анализ за развитието на този вид туризъм у нас, който да спомогне бъдещия му напредък.

Представителите на асоциацията коментираха, че културният туризъм до момента е бил пренебрегван. Те обърнаха внимание и на конферентния и събитийния туризъм, на които също трябва да се акцентира, тъй като страната ни има огромен потенциал за развитие на този продукт.

По време на дискусията бяха обсъдени мерките, които правителството предприе в подкрепа на туристическия бизнес – одобрената държавна помощ за туроператори, в размер на 35 евро на седалка и договорените 10 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.