Марк Мили: Русия не може да постигне победа в Украйна

Напрежението между Москва и Вашингтон продължава да расте

САЩ
11:41 - 26 Май 2023
4359
Марк Мили: Русия не може да постигне победа в Украйна

Русия няма да постигне военна победа в Украйна и е малко вероятно силите на Киев да отблъснат всички руски войски от тяхната територия в скоро време. Това заяви най-високопоставеният военен на Съединените щати, цитиран от Ал-джазира.

Тази война във военно отношение няма да бъде спечелена от Русия. Просто няма как, посочи генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ. Първоначалните стратегически цели на Русия, включително свалянето на правителството в Киев, не са постижими от военна гледна точка, уточни той.

По думите му в Украйна също има стотици хиляди руски войници, което би направило целта на Киев да си върне всички територии, изгубени от силите на Москва, малко вероятна в близко бъдеще. Това означава, че боевете ще продължат, ще бъдат кървави, ще бъдат трудни. И в един момент и двете страни или ще преговарят за споразумение, или ще стигнат до военно заключение, добави генералът.

Оценката на Мили допълва редица прогнози, че войната в Украйна ще продължи, като никоя от страните не е в позиция да спечели ясна победа и в момента не се водят преговори. Дмитрий Медведев, един от близките съюзници на Владимир Путин, посочи, че войната в Украйна може да се проточи с десетилетия. Според него няма изглед за край на конфликта, докато режима в Киев не се смени.

Напрежението между Москва и Вашингтон продължава да расте, докато САЩ оглавяват усилията за международна подкрепа и военна помощ за Украйна, включително координиране на доставките на оръжия от десетки страни. В очевиден обратен обрат на политиката си, миналата седмица САЩ обявиха, че ще подкрепят предоставянето на Украйна на съвременни бойни самолети F-16, произведени в САЩ.

Общо привържениците на Украйна са предоставили близо 65 милиарда долара помощ за сигурността на страната, поясни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Той допълни, че са обсъдени и планове за обучение на украински пилоти за изтребителите F-16.

Генерал Майк Мили подчерта, че F-16, не е магическо решение, което може да обърне хода на войната. Руснаците разполагат с хиляда изтребители четвърто и пето поколение, така че ако ще се състезавате с Русия във въздуха, ще имате нужда от значително количество изтребители четвърто и пето поколение, добави той.

Според него системите за противовъздушна отбрана са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много в по-широките усилия за контрол на въздушното пространство.