Марк Рюте се извини за тормоза над 500 000 роби

Общество
20:23 - 19 Декември 2022
2411
Марк Рюте се извини за тормоза над 500 000 роби

Нидерландският премиер Марк Рюте се извини днес от името своята страна за ролята на Нидерландия в робството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Рюте каза, че робството трябва да бъде признато "с възможно най-ясни думи" като "престъпление срещу човечеството".

Някои правозащитни групи го приканиха да изчака с извинението до 1 юли следващата година, когато е годишнината от отмяната на робството от Нидерландия преди 160 години. Някои от активистите дори отнесоха искането си към съда миналата седмица, но опитът им не успя да блокира произнасянето на речта на премиера.

"Днес аз се извинявам", заяви Рюте в началото на своята 20-минутна реч, която бе посрещната с мълчание от аудиторията, поканена специално за събитието в Националния архив в Хага.

"Знаем, че няма добър момент за всеки, че няма точни думи за всеки, че няма подходящо място за всеки", добави Рюте.

Нидерландският премиер каза, че правителството ще създаде инициативен фонд, който да помага на страната да се справи с наследството от робството в Нидерландия и нейните бивши колонии.

Обръщението на нидерландския премиер бе в отговор на доклад, публикуван миналата година от назначен от правителството консултативен съвет. Неговите препоръки включваха извинение от страна на правителството и приемане, че търговията с роби и робството от 17-и век до тяхната отмяна, които са се случвали директно или индиректно под нидерландско управление, са били "престъпления срещу човечеството".

В доклада се казва, че така нареченият институционален расизъм в Нидерландия "не може да се разглежда отделно от вековете на робство и колониализъм и от идеите, появили се в този контекст".

Нидерландското правителство бе обявило, че от 1 юли 2023 г. ще започне година за възпоменание на робството, през която страната "ще се посвети на размисли за тази мъчителна история. И по въпроса как тази история днес все още оказва негативно влияние върху живота на много хора", се казва в съобщението.

Нидерландия някога е била третата по големина колониална сила в света и за период от 200 години е успяла да пороби около 500 хиляди души, отбелязва ДПА.

Повечето от тях са били пленявани в Западна Африка, след което са били продавани и принуждавани да работят на плантациите в Суринам и Антилите.

Нидерландското кралство е една от последните държави в Европа, които официално премахват робството - това се случва на 1 юли 1863 г. Фактическият му край обаче настъпва чак през 1873 г.