Марките с Елизабет Втора са най-много в света

Колекцията на кралицата е оценена на над 100 милиона паунда

Актуални новини
10:19 - 18 Септември 2022
4041
Марките с Елизабет Втора са най-много в света

Пощенските марки с лика кралица Елизабет Втора са най-много в света, тъй като е най-дълго управлявалият британски монарх.  Не е ясно коя от тях е най-скъпа, но сред марките има доста ценни, чиято цена ще се повишава през годините. Това коментира председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев в интервю за БТА. 

Освен това той посочи, че обикновено една държава издава марки за някой владетел, а тук много държави, които в различен период от време са били част от една голяма империя, издават марки с нейния образ. Панчев допълва, че повечето британски марки имат и "една снимчица" на кралицата. За 70-ия ѝ юбилей на престола са издадени осем нови марки, които в момента струват 10,60 паунда.

Кралицата е била филателист, член на Кралското дружество и негов почетен председател. Според експерта нейната колекция от марки е една от най-големите в света, от най-ценните. Казват, че е оценена на над 100 милиона паунда. Според него е възможно в колекцията на кралица Елизабет Втора да има много неща, които светът не е виждал, особено като се има предвид, че за нея са работили едни от най-добрите колекционери и са я съветвали какво да купи и в какво да инвестира. Това е не само колекция, а е една сериозна инвестиция, отбеляза Панчев. 

Той посочва, че първите английски марки са от най-скъпите, особено когато ги имаш в каре - четири заедно, или на лист, което е много рядко срещано. "И "Черното пени", и "Синьото пени" са скъпи марки. Първите марки на Англия са от най-скъпите в света, защото те дават началото на маркоиздаването, началото на колекционерството", допълва експертът.