Марокански кафтани и наши носии събраха политици и интелектуалци

Посланикът Закиа Ел Мидауи подписа пакт за културен обмен със Съюза на писателите

Общество
22:46 - 03 Януари 2020
4176
Марокански кафтани и наши носии събраха политици и интелектуалци

Първото по рода си културно сътрудничество с женски почерк между България и Мароко подписаха представители на двете страни тази вечер на богат прием, даден от посланика на кралството у нас Н. Пр. Закиа Ел Мидауи. Репортер на Lupa.bg също бе поканен на събитието, събрало под звуците на мароканската народна музика и българския фолклор десетки политици и интелектуалци от двете страни на Средиземно море. 

Ел Мидауи и шефът на СБП Боян Ангелов сложиха парафи върху пакта за културен обмен, в който членуват изтъкнати марокански дами, включително журналисти, преводачи, писателки, поетеси. А приемът бе представен като дипломатически културен салон, организиран от Съвета на мароканските жени по света и под патронажа на българския цар Симеон Сакскобургготски с тема: "Жените и ролята им в промотирането на културните и дипломатическите отношения между страните". Неколкократно по време на приема на посланика домакини и гости напомниха, че там, където инструментите на дипломацията се изчерпат, остава нежният пол и неговата сила и умения да решава конфликти. 

"Надяваме се, че културният ни салон в началото на тази година ще се превърне в традиция и ще отвори вратите още по-широко в българо-мароканските отношения", отбеляза Н. Пр. Ел Мидауи. 

А да се насладят на дефилето от разкошни кафтани, да пийнат марокански чай и да опитат от забележителните сладки на приема дойдоха фигури от политическия спектър като бившия премиер проф. Георги Близнашки, евродепутатите Илхан Кючюк (ДПС) и Цветелина Пенкова (БСП), а сред специалните гости бе и писателката Здравка Евтимова.