Марсилия отново арена на гангстерски войни

От средата на юли 12 души са загинали вследствие на трафик на наркотици

ЕС
11:40 - 21 Август 2023
1914
Марсилия отново арена на гангстерски войни

Две банди - "Йода" и "ДЗ Мафия", се борят за контрол над наркопазара в северните квартали на втория по големина град във Франция - Марсилия, съобщават "Франс прес" и "Евронюз".

От началото на годината 36 души са загинали във войната между двете групировки - с петима повече, отколкото през цялата 2022 г.

"Това е кървава баня", заяви градският прокурор Доминик Лоранс през април.

Френското правителство включи специалната полицейска част CRS 8 в борбата срещу кървавата война за контрол на трафика на наркотици в града.

Елитното звено CRS 8, специализирано в борбата с градското насилие, ще извършва целенасочени операции срещу наркопрестъпленията.

Частта ще остане в Марсилия "около седмица, с цел извършване на действия срещу трафика на дрога, особено на честата за разпространение на наркотици".

Още през февруари министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин изпрати полицейска част за борба с трафика на наркотици. Тази единица може да бъде разгърната по всяко време от денонощието "в рамките на 15 минути в радиус от 300 километра в случай на сериозни нарушения на обществения ред и градско насилие", обясни Дарманин при създаването на звеното през 2021 г.

В търсене на наркотици и оръжие отрядът, наброяващ 200 души, ще се опита да попречи на продажбите, осъществявани от наркотрафикантите.

От средата на юли 12 души са загинали вследствие на трафик на наркотици в Марсилия.

От полицията в града съобщиха, че това е подновяване на конфликта между "Йода" и "ДЗ мафия.

Продължаващата война изправя една срещу друга две мощни мрежи, известни като "ДЗ Мафия" и "Йода". По данни на местните власти от началото на годината съперничеството помежду им е причина за 80% от убийствата или опитите за убийства от организирани престъпни групировки в Марсилия.

"Навлизаме в нов свят на насилие, свързано с наркотици, с убийства, организирани в социалните мрежи", изрази безпокойство полицейският префект Фредерик Камилери.

През февруари 17-годишен тийнейджър почина, след като беше линчуван от около тридесет души в жилищен комплекс в епицентъра на насилието, свързано с наркоразпространението. Нападението е заснето и излъчено на живо в приложението Snapchat.

Според властите извършителите на престъпленията и жертвите стават все по-млади, а "тривиализирането на набирането на убийци" също е част от промяната в тези групови конфликти.

В началото на април 18-годишен младеж беше задържан по подозрение, че е застрелял двама тийнейджъри на 15 и 16 години.

От началото на август в Марсилия са простреляни осем души, а от началото на годината 36 души са загубили живота си в града в резултат на наркотрафика.

По данни на прокуратурата в Марсилия делът на жертвите на възраст между 14 и 21 години нараства. Около 14% от тях са на възраст между 14 и 17 години, а 27% -между 18 и 21 г.

Всекидневно в Марсилия непълнолетен се изправя пред съда за непълнолетни за престъпления, свързани с наркотици.