Мартин Димитров: Целта на 9 % ДДС е да се парират протестите в бранша

"Несериозно е да се очаква бум на потреблението след намаление на ставката", смята бившият син лидер

Новини
08:42 - 13 Май 2020
1743
Мартин Димитров: Целта на 9 % ДДС е да се парират протестите в бранша

"Целта на мярката, предложена от правителството, е да се отложат проблемите във времето. Планираше се протест на ресторантьорите. Нищо повече, нищо по-малко - управляващите целят те да бъдат успокоени и проблемите да бъдат отдалечени във времето". Така коментира пред БНР намерението за 9 % ДДС за ресторантите  бившият син лидер Мартин Димитров.

"Едно е да има протести, когато икономиката се развива прилично, друго е, когато има спад на икономиката, има безработни и фалиращи фирми", обясни икономистът и добави, че в настоящите условия властта се притеснява от протести, защото могат "да запалят чергата".

Икономистът предложи да има намаление на общата ставка на ДДС за всички стоки, което много може да помогне за развитие на икономиката.

"Дори да бъде редуциран ДДС за сектор ресторантьорство, останалите проблеми ще продължат да съществуват. Много хора ще продължат да не ходят на ресторант, докато ситуацията с Covid-19 не е решена. Намалението на ставката по ДДС няма да доведе до пропорционално намаление на крайната цена, а ефектът ще бъде разпределен между потребителите и бизнеса".

По думите му е несериозно да се очаква бум на потреблението след една такава мярка.

Според Мартин Димитров премиерът Бойко Борисов е допуснал сериозна грешка, защото е отворил вратата за още искания: "С какво основание ще откаже на театрите, които също бяха затворени по време на извънредното положение?", коментира икономистът.