Мартин Димитров пред Lupa.bg: АЕЦ “Белене” ще вдигне 2 пъти цената на тока

Общество
16:30 - 20 Август 2019
2533
Мартин Димитров пред Lupa.bg: АЕЦ “Белене” ще вдигне 2 пъти цената на тока

Построи ли се АЕЦ “Белене”, цената на тока ще скочи двойно. Подозирам, че за изграждането му ще се дадат държавни гаранции, които ще плащаме години наред. Това заяви пред Lupa.bg синият депутат от 43-ото НС Мартин Димитров относно участието на „Россатом” в строежа на атомната електроцентрала.

 „Парламентът беше взел решение да не се дават държавни гаранции за “Белене”, но се съмнявам, че такива няма да бъдат дадени. Трябва публично да се обяви какво точно договаря правителството и Министерство на енергетиката. Преди да започне строежът, трябва да се провери баластровата възглавница в какво състояние е, тъй като тя беше наводнена и така се създават сеизмични рискове”, предупреди Димитров.

Той обърна внимание, че ЕС трябва отново да даде съгласието си за изграждането на атомна електроцентрала. Това няма да стане лесно, тъй като инвестициите са руски и не са на страна членка. „Не трябва да се смята, че е дадена зелена светлина за АЕЦ „Белене”, защото проблемите са повече отпреди”, отбеляза Димитров.

 „В крайна сметка АЕЦ „Белене” се строи заради геополитика и заради едни пари, които ще бъдат разпределени”, заключи политикът. 

Вчера Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ подаде заявка за участие в строителния проект за АЕЦ „Белене" в България и тя е била приета.