Мартин Димитров пред Lupa.bg: Да пропусне жертвите на комунизма е голям пропуск на Радев

Политика
17:15 - 01 Февруари 2021
3014
Мартин Димитров пред Lupa.bg: Да пропусне жертвите на комунизма е голям пропуск на Радев

Съществен пропуск. Така бившият лидер на СДС и един от инициаторите за приемането на датата 1 февруари като Ден за почит към жертвите на комунизма Мартин Димитров коментира отказа на Румен Радев да включи паметния ден в експозето си днес. По-рано и от СДС обявиха, че Радев е допуснал гаф и обявиха, че се е делегитимирал като президент. "Избра да се самоиздигне в един от най-черните дни на най-новата ни история - когато се покланяме пред мъчениците на комунизма", написаха в позиция от формацията на Румен Христов. 

"Трябваше да почете жертвите на комунизма. България е изключително пострадала от тоталитарния режим, цветът на нацията е избит или натикан в затвора, това не бива да се забравя", пък коментира пред Lupa.bg бившият депутат от Синята коалиция Димитров. 

Димитров обаче предупреди, че големият въпрос оттук нататък, след като Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова са дали заявка, че ще се борят за втори мандат на "Дондуков" 2, е кого автентичната десница ще издигне за държавническия пост. "Засега въпросът не е обсъждан, гледаме към парламентарните избори. Но със сигурност под кандидат на десницата не влагаме и "кандидат на ГЕРБ", уточни Димитров, който е член на експертния съвет в Демократична България. 

Според него е редно десният съюз вече да започне да обсъжда евентуалните имена, за да предотврати провала от 2016 г. Тогава срещу Цецка Цачева от ГЕРБ и Румен Радев (издигнат и подкрепен от БСП) Реформаторският блок изправи настоящия кмет от ДБ в район "Средец" Трайчо Трайков. Бившият министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов обаче спечели по-малко от 6%, а редица десни избиратели насочиха вота си протестно за Радев или отказаха да пуснат бюлетина на втори тур.