Мартин Димитров: Проблемът на ГЕРБ е, че ДПС го няма в меморандума

Политика
09:14 - 22 Февруари 2024
2862
Мартин Димитров: Проблемът на ГЕРБ е, че ДПС го няма в меморандума

"Големият проблем на ГЕРБ е, че в този документ има два подписа - на ГЕРБ и на ПП-ДБ, няма го този на ДПС. Това е един от истинските проблеми, но ние смятаме, че така е правилно".

Това заяви пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров - член на комисиите по бюджет и финанси и по транспорт и съобщения, в коментар на предложения от формацията меморандум, който беше отхвърлен категорично от Мария Габриел. 

"Всички сме уморени от избори. Въпросът е обаче, че ако ще има правителство, то трябва да имаме гаранциите, че най-важните неща ще се случват. Това, което повече ме плаши, е да има правителство и важните неща да ги няма. Нещата, които сме обещали, трябва да се случат, иначе няма смисъл", коментира той. И продължи:

"Целта на меморандума, който сме сложили на масата, е отсега да е ясно, че ако има правителство, ще има битка с корупцията, ще има работещи регулатори, ще има промени в службите. Тези промени трябва да се случат, за да има смисъл от създаването на правителство".

Според него още има време. Трябва да бъдат проведени сериозни разговори и да се вземат умни решения, категоричен е депутатът. 

Той настоява за работещи регулатори:

"Нарочно беше пратена Габриел да говори по тези теми, защото тя не е участвала в назначаването на регулаторите и ГЕРБ се опитват да се дистанцират от тази тема. Питам ГЕРБ - има ли един регулатор от тези, които те са избрали, който да работи както трябва. Ако има един, който са избрали те и работи както трябва, ще кажа добре, но няма нито един. Те не искат да променят неработещите регулатори". 

Ако КЗК не правят проверки на място, как биха хванали картел в даден сектор, попита още Димитров, според когото за две години КЗК е направила една проверка.

Искаме да сменим подхода и изборът на регулаторите да е на база на споразумение, категоричен бе депутатът. "А не както досега - идват някакви хора, договарят се, избират си и след това не е ясно кой с кого се е договорил. Искаме целият процес да стане публичен".

По думите му сега трябва да се даде оценка на регулаторите, а ГЕРБ бягат от въпроса. 

Според него по отношение на регулаторите нещата не могат да продължават така. 

Мартин Димитров направи коментар и за предложените от формацията законови промени относно договорите с мобилните операторите.

Вече 3 години се вдига много шум по темата, но абсолютно целенасочено не се търси решение на въпроса с индексацията, смята той. Затова от партията са внесли конкретен законопроект, който се готви отдавна. Имаме съгласие, че е допустимо спрямо българското и европейското законодателство, подчерта депутатът.

Всяко увеличение на цената е основание да се откажеш от договора без неустойка, гласят промените. Според него тази мярка ще засили конкуренцията между операторите:

"Ако не мине първия път, ние отново ще го внесем, докато мине. Крайната цел е засилване на конкуренцията между операторите. Това ще доведе до по-добри цени за потребителите". 

Вдигат се глобите двойно, отбеляза още Мартин Димитров. И посочи, че за последните 3 години за нелоялни практики са наложени 68 глоби на обща стойност 544 хил. лв.

Има ли един регулатор, който работи добре, отново се обърна той към ГЕРБ.

Цялото интервю на Лора Търколева с Мартин Димитров и репортажа на Румяна Василева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.