Мартин Димитров: Всяко служебно правителство се превръща в сериозен риск за държавата

Има пропаст между избиратели и политици, категоричен е депутатът от ПП-ДБ

Актуални новини
13:33 - 02 Септември 2024
990
Мартин Димитров: Всяко служебно правителство се превръща в сериозен риск за държавата

Дойде ли служебно правителство, дефицитът започва да се изпуска от контрол, заяви пред БНР Мартин Димитров - депутат от ПП-ДБ.


Според него в този смисъл всяко служебно правителство започва да се превръща в сериозен риск за държавата. 


От "Да, България" предлагат да се подпише ново коалиционно споразумение, в което ясно да се определят структурата и начина на вземане на съвместни решения в коалицията ПП-ДБ. От формацията предлагат също да се проведат предварителни избори в рамките на ПП-ДБ за определяне на кандидатите за депутати в общите листи. От партията намекнаха, че ако предложенията им не се приемат, може да преосмислят оставането си в нея. 

В интервю за предаването "12+3" Мартин Димитров уточни, че предложенията имат за цел да отговорят на общественото очакване и да се повиши изборният резултат на коалицията:


"Тези хора очакват да видят действията на ПП-ДБ. Ако нашите действия са адекватни, биха се върнали, биха започнали разговор с нас". 


Според него предварителните избори са много силен инструмент за връзка с избирателите и затова да бъде потърсена тяхната подкрепа. 


ПП и ДСБ не подкрепиха идеята за предварителни избори, припомни депутатът и изказа мнение, че те не са прави в това отношение: 


"В момента има пропаст между избиратели и политици - което важи за цялата политическа система. ... Трябва да бъдат предприети адекватни действия, като предварителните избори са едно от тях и са много мощно демократично средство". 


Когато темата беше повдигната от страна на "Да, България", време имаше и този инструмент трябваше да бъде използван, коментира Мартин Димитров. 


По думите му негласувайки, избирателите на коалицията са отправили много силно послание. Оставката на Христо Иванов беше много силен ход - това е факт, изтъкна той и попита: "Но какво друго направихме?".


"Ако ПП-ДБ беше осъществила предварителни избори, щеше да е направила много важна крачка в тази посока".


Остават другите две неща - приемането на качествени критерии - всеки кандидат за народен представител да представи отчет за своята работа, както и пълномащабните преференциални кампании, добави още Димитров. Според него всеки кандидат трябва да се опита да събере максимално обществена подкрепа за себе си. Важно е обаче тези кампании да бъдат насърчавани и от самите партии и пред тях да няма ограничения, смята депутатът.


"Какво ще направи "Да, България", зависи от решението на Националния съвет", обобщи той. 


Друго, за което от партията ще настояват със законопроект, е ЦИК да представя данни на Комисията по досиетата. Според него на предстоящите избори ЦИК отново ще се опитат да няма проверка за принадлежност към Държавна сигурност. Законопроектът гарантира, че тази проверка ще се случи, обясни той.


В нашите листи такива кандидати няма да има, категоричен бе Мартин Димитров и подчерта:


"Парламентът ще работи вероятно до края на септември. Законопроектът е кратък, става въпрос за 1 изречение, то може да бъде прието за 1 седмица, ако има политическо желание".