Мартин Димитров: За да има мир, агресорът Русия трябва да бъде отблъснат

Новини
18:15 - 09 Декември 2022
2746
Мартин Димитров: За да има мир, агресорът Русия трябва да бъде отблъснат

Взехме решение за предоставяне на военна помощ на Украйна. За да има мир, агресорът трябва да бъде отблъснат. Това заяви депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

Той поясни, че дебатите в пленарната зала се наложило да бъдат закрити за обществеността заради наличието на класифицирана информация в хода на разискванията.

По темата с Шенген Димитров призна, че имаме "много несвършена работа".

Премиерът Донев не е направил нито една официална среща в Австрия и Нидерландия, за да видят хората воля за вършене на работа. Нека по-добре да представим смислен план за реформи и да изпратим една българска делегация в тези страни, за да кажем какво е свършено, вместо да се чудим по какъв начин да им отмъстим, че не ни допуснаха в Шенген, коментира в предаването "Лице в лице" депутатът от ДБ.

По думите му България има нужда от членството си в Шенген, защото това ще означава "по-бързо движение на стоки, повече бизнес, повече инвестиции и повече търговия".

Мартин Димитров разясни и каква е целта на внесения от ДБ законопроект за оперативен контрол над "Лукойл". Той обясни, че това е необходимо в случай че компанията по някаква причина реши да прекрати дейността си.

"Тогава държавата ще има възможност да се намеси и да поеме оперативното управление на компанията за шест месеца, а не нейната собственост, за да не бъде блокирана държавата", обясни Димитров.

По друга тема от дневния ред депутатът разкритикува допълнителните разходи "на калпак", които предприемат народните представители, без да се интересуват откъде ще дойдат парите.

Всички тези социални помощи трябва да са таргетирани, да са за определени групи – не може да се прави социална политика за всички. Много мои колеги са популистки настроени и одобряват всякакви разходи, затова гледането на бюджета е страшно важно. Нека да помогтем за тока на бизнеса, на енергийно бедните, а да не раздаваме на калпак, призова Мартин Димитров.

На финала на разговора той заяви, че правителството на Кирил Петков е бил свалено от опозицията, но без да има план за действие след това.

Според депутата най-добрата възможност за съставяне на кабинет е с втория мандат.