Мартин Гяуров иска, но не може да дари кръвна плазма. Защо?

Актуални новини
12:34 - 11 Ноември 2020
15339
Мартин Гяуров иска, но не може да дари кръвна плазма. Защо?

Известният актьор Мартин Гяуров обяви в социалните мрежи, че желае да дари кръвна плазма, тъй като е преболедувал коронавируса, но тъй като не си е правил тест, няма право да го стори заради медицинските изисквания у нас. Заедно със съпругата си - Йоанна Темелкова - също известна актриса, двамата прекараха тежко COVID-19, като за щастие бяха само на домашно лечение.

"Изискването за положителен PCR тест при желание за даряване на кръвна плазма спъва много желаещи. Аз бих дарил, но нямам положителен тест, а го направих на втори сиптимен ден и седмица след евентуалния контакт, но излезе отрицателен. Случаите на боледуващи по две седмици със всички сиптими, но с отрицателен тест нараства плашещо. Някъде по трасето в тестването има пропуски. Самият тест е изключително чувствителен, което означава, че или пробите не се взимет качествено, или с тях не се борави достатъчно компетентно в лабораториите", сподели внукът на оперния гений Николай Гяуров.

Мартин Гяуров и половинката му Йоанна Темелкова пребориха коронавируса

"Два дни след отрицателния ми тест загубих обоняние, а с температурата съжителствахме единайсет дни. Личният ми лекар ме посъветва да не отивам за втори тест от съображения за сигурност и поради очевидните симптоми на Ковид-19. Сега аз не мога да даря плазма. А съм кръвна група 0 -, което ми се струва, че не е за изпускане. Ако този пост достига до хора, които имат ресурса и желанието да проверят колко хора изкарват болестта с отрицателен тест, мисля, че си струва да се проучи. Този пропуск спира както дарителите, така и дава възможност на симптомни Ковид болни законно и безконтролно да циркулират в обществото, ако симптомите им го позволяват и имат силите за това. В момента знам със сигурност за четирима близки, каращи болестта. С температура, без обоняние и продължително протичане. От четирите теста, които са си направили - три са отрицателни. Ако подобен процент се мултиплицира във всички тестуващи се, става много опасно. ПРОУЧЕТЕ ВЪПРОСА!!!", написа още актьорът Мартин Гяуров.