Мартин Скорсезе получи почетна "Златна мечка" на "Берлинале"

Режисьорът се изявява като актьор във филм на Джулиан Шнабел

Култура
15:35 - 21 Февруари 2024
1267
Мартин Скорсезе получи почетна "Златна мечка" на "Берлинале"

Филмовата легенда Мартин Скорсезе получи почетна "Златна мечка" за цялостен принос в киното на фестивала "Берлинале", съобщиха световните осведомителни агенции. С филмите, режисирани от Скорсезе през последния половин век, той разви истинска запазена марка, каза режисьорът Вим Вендерс в чест на 81-годишния Скорсезе.

Мартин Скорсезе винаги се е борил за независимост на творческите си идеи. 

След церемонията по връчването по почетната награда на фестивала беше прожектиран филма на Скорсезе от 2006 г. "От другата страна". 

Самият режисьор е оптимист за бъдещето на киното.

"Не мисля, че то умира. Трансформира се", каза Скорсезе. "Гласът на отделния човек може да бъде чут както в ТикТок, така и в четиричасов филм, или в двучасов минисериал. Не мисля, че трябва да се страхувам от технологиите."

Според него фестивалите като "Берлинале" са мястото, където могат да бъдат открити новите режисьори. 

Скорсезе спомена и начина, по който специалните ефекти във филмите влияят на живота на хората. "Те се отразяват на начина, по който мислите за живота. И може би, ако гледате същия филм 30 години по-късно, ще го видите променен. Всъщност филмът е същият, а вие сте се променили." 

Сред знаковите филми, режисирани от Мартин Скорсезе, са "Шофьор на такси", "Злокобен остров", "Бандите на Ню Йорк". 

През септември 2023 г. Скорсезе беше част от групата режисьри, критикуващи германския културен министър Клаудия Рот в отворено писмо заради обявената от Рот промяна в мениджмънта на "Берлинале". Скоро след това директорският тандем на фестивала Мариете Рисенбек и Карло Шатриан обяви почетната награда на американския режисьор. 

Същевременно Мартин Скорсезе се изявява като актьор в новия филм на Джулиан Шнабел, съобщи "Варайъти". 

Американският режисьор изпълнява малка, но важна роля във филма на Шнабел - тази на ментора на поета Данте Алигиери. Сценарият на In the Hands of Dante ("В ръцете на Данте") разказва историята на написването на поемата "Божествена комедия". 

Досега Мартин Скорсезе се е появявал в много от филмите си, както и във филми на други режисьори. Той изигра ролята на Ван Гог в част от филма на Акира Куросава от 1990 г. "Сънища". Скорсезе е сред актьорите, озвучаващи анимационния "История с акули" от 2004 г. 

Той е невероятен във филмите, каза Шнабел пред "Варайъти". 

Сред останалите актьори, участващи в In the Hands of Dante ("В ръцете на Данте"), са Оскар Айзък, Гал Гадот, Джейсън Момоа, Джерард Бътлър, Ал Пачино. 

Сценарият е по едноименната книга на Ник Тошес, която разказва историята на ръкописа на Данте от 14-и до 21-ви век. 

Независимият филм ще бъде представен на кинофестивала във Венеция. Освен актьор, Скорсезе е и изпълнителен продуцент на In the Hands of Dante ("В ръцете на Данте"). Снимките на правени в Сицилия, Венеция, Верона, Рим и Витербо.