Мартин Владимиров: България трябва да прекрати проекта АЕЦ "Белене"

Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията, природният газ няма да бъде основен източник на енергия за бъдещето

Новини
13:03 - 01 Декември 2021
1611
Мартин Владимиров: България трябва да прекрати проекта АЕЦ "Белене"

България трябва да прекрати проекта АЕЦ "Белене", каза директорът на програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров по време на международната конференция на тема: "Перспективи пред енергийната и климатичната сигурност в Европа", която се провежда днес в София.

Според експерта, на базата на прогностичен модел, ядрената енергия едва ли ще бъде необходима до 2040 година. Той се надява и АЕЦ "Козлодуй" постепенно да стане излишна.

Според Владимиров едва ли и природният газ ще бъде основен източник на енергия за бъдещето. Той е на мнение, че природният газ трябва да се замени с възобновяеми източници на енергия.

Новият план изисква интегрирането на вятърни електростанции по брега на Черно море и използването на геотермална енергия. Това са източници на енергия, които България все още не използва достатъчно. В момента се използва само една трета от потенциала. Трябва да се разработят и възможности за складиране на електричеството.

Декарбонизацията в България се развива бавно, отбеляза Владимиров. Освен това трябва да се децентрализират граждански проекти, а не страната ни да се съсредоточва върху големите, защото това ще донесе капитални рискове за България и риск от корупция.

Политиката освен това трябва да се обвърже и с намаляване на енергийната бедност, препоръчва той.

Директорът на програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията добави, че трябва да се засили санирането, защото процентите на изолация досега са ниски. В момента едва 0,5 процента от жилищата са санирани, а през следващите години този процент трябва да се повиши поне с 3 на сто. Освен това не трябва да се съсредоточаваме само в изолация на стените, а да има нов начин на строителство, така че пестенето на енергия да е вградено в самото проектиране на сградите.