Мартин Владимиров: Не приемаме ултиматуми, но Русия може да ни накаже

Ескалация в Украйна ще оскъпи още повече природния газ и САЩ не могат да ни помогнат много

Новини
15:45 - 22 Януари 2022
6812
Мартин Владимиров: Не приемаме ултиматуми, но Русия може да ни накаже

Руското газово оръжие - реални ли са шансовете САЩ да компенсират загубите в Европа, ако Москва спре или намали драстично доставките - темата коментира за предаването "Събота 150" Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията.

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било." Това заяви вчера държавният глава Румен Радев в отговор на претенциите на Русия срещу разполагане на натовски сили у нас.

Но министър-председателят призна: има риск за газовите доставки за България, ако конфликтът в Украйна "излезе от контрол" и се стигне до "ответни икономически мерки", заяви в парламента Кирил Петков.

Русия едва ли ще прекъсне газовите доставки през Беларус и Украйна, тъй като с подобен ход би засилила стремежа на европейците да диверсифицират енергоизточниците си, каза пред "Събота 150" Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Москва "няма интерес при тези рекордни цени на природния газ, а и доминиращата си роля на европейските пазари да се превърне в основния виновник за тежка енергийна криза."

"При въоръжен конфликт обаче може да се стигне до временно спиране на доставките през Украйна. Предвид ниските запаси в газохранилищата едно подобно "спиране на доставките ще хвърли европейските търговци в паника. Цените ще надхвърлят рекордите, които видяхме през декември," каза Владимиров.

"Шокът може да продължи поне до следващата зима. "Фючърсите за зимния сезон 2022/23 година са на доста по-високи от очакваните нива, което показва, че търговците се подготвят за турбулентна година," посочи още пред БНР Владимиров.

"При такава ситуация Съединените щати, макар и водещ производител на втечнен газ, могат да направят твърде малко, за да компенсират европейците. Американският износ не би осигурил повече от 5 процента от дневното потребление в Европа през месеци.

За щастие, "Турски поток" минава встрани от евентуалното бойно поле, но София няма и гаранции, че Москва няма да реши да я "накаже" за подкрепата й за Украйна.

Все още нямаме алтернатива на руския газ, т.е. България е подвластна на едно потенциално политическо решение на Русия," поясни още Мартин Владимиров.

"Финансовите проблеми на Турция и изтичащият ни договор с "Газпром" са още две причини българското правителство да побърза да завърши интерконектора с Гърция още в следващите месеци", допълни Владимиров.