Мартин Владимиров за „Боташ“: Нямаме полезни ходове , поне да започнем да внасяме втечнен газ от Турция

Според него Русия се опитва да намери посредник за своя газ, за да го внася в Европа

Актуални новини
09:10 - 12 Август 2024
1876
Мартин Владимиров за „Боташ“: Нямаме полезни ходове, поне да започнем да внасяме втечнен газ от Турция

„Нямаме много опции що се касае предоговаряне на условията с „Боташ“, поне да започнем да внасяме втечнен природен газ от Турция. Плащаме за нещо, което не получава.“ Това каза Мартин Владимиров, който е директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

Той уточни, че „Боташ“ купува огромни количества руски газ и ние ще подпомогнем с тази сделка той да се „замаскира“, когато спре да се доставя през Украйна за Европа.

„На практика ние не сме използвали тези терминали за втечнен газ на турска територия, с които споразумението бе представено в България. Но то в действителност дава възможност на „Боташ“ да резервира капацитет в българската енергийна газова система. А е известно, че „Боташ“ купува много руски газ и на практика това е споразумение, което дава възможност на Русия да навлиза отново на европейска територия. Всички ние, данъкоплатците, ще си платим за това“, каза Владимиров. 

Преговори с турската компания „Боташ“ в опит да бъде преразгледан договорът, който служебният кабинет на Гълъб Донев подписа с тях, предстоят през тази седмица.

 
Депутатите поискаха от енергийния министър да постигне нови условия за доставките и капацитета, за който плащаме, а не ползваме.

Освен изслушване на Владимир Малинов в парламента през миналата седмица стана известно, че „Боташ“ отклоняват нашите желания. В писмо, с което и bTV разполага, се дават следните аргументи:

„Позовавайки се на изменения в пазарните условия, „Булгаргаз“ предлага съществени изменения по ключови текстове от Договорните условия и се заявява, че ако не бъдат приложени тези изменения, то няма да може да изпълнява задълженията си за разплащане.

Предложеното изменение не е приемливо, тъй като чрез него се цели нарушаване на основната динамика на договора, което би направило изпълнението му неосъществимо за „Боташ“.

Следва да се подчертае също така, че невъзможност за плащане би било съществено нарушение на договора със сериозни последици.“

Владимиров обясни, че в няма как да се развали договорът. В най-лошия случай, ако отидем на арбитраж, ще трябва да платим всичко - над 4 милиарда лева.

„В този случай „Булгаргаз“ ще фалира. Това е много сложен казус, който може да се проточи с години. Никой не може с точност да предвиди какво ще се случи“, уточни Владимиров.