Мартин Заимов пред Lupa.bg : Ако бордът падне и се смени курсът на лева, идва катастрофа

Новини
17:20 - 30 Януари 2020
32765
Мартин Заимов пред Lupa.bg : Ако бордът падне и се смени курсът на лева, идва катастрофа

Мартин Заимов е финансист и банкер. Роден е в Женева, учи в Лондон, където получава магистърска степен по макроикономика от “Лондон скул ъф икономикс”. Работи във френските фирми "Бис" и "Луи Драйфус". Бивш член на Демократическата партия. В служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г. е зам.-министър на търговията. Съветник е на вицепремиера Александър Божков в правителството на Иван Костов.

През 1997 г. е назначен за подуправител на БНБ и ръководител на управление “Емисионно” с 6-годишен мандат. По това време е въведен валутният борд и Мартин Заимов бе наречен шеф на борда, защото ръководеното от него управление пряко следи баланса между парите в обръщение и валутния резерв в БНБ. След 2003-а става председател на управителния съвет на Пощенска банка. Година след това той напуска банката и се заема с инвестиционна дейност в недвижими имоти. Мартин Заимов е потомък на известния род Заимови. Той е внук на генерала от царската армия Владимир Заимов, осъден на смърт и разстрелян заради шпионаж в полза на Съветска Русия. Прадядото на Мартин Заимов е Стоян Заимов, активен участник в Освобождението на България от турско робство и строителството на съвременна България.

-Г-н Заимов, как ще коментирате горещата тема за промените в закона за БНБ, която разпали духовете?  

-За мен са основателни притесненията на хората относно тези промени в Закона за БНБ. Защото това е ненужно. Не разбирам защо се прави, освен за да има възможност за промяна на курса. Тъкмо такава възможност се създава.

-И каква е връзката с валутния борд?

-Ами бордът изисква курсът никога да не се променя.

-Какво се случва, ако се промени курса на лева към еврото? Хората са в постоянен страх да не се обезценят парите им. Според скорошно изследване, 54 % не искат въвеждане на еврото.

-Дали хората са за или против еврото, нямам представа. Няма съществена разлика между валутния борд и това да ползваме еврото. Има малки разлики. Притеснителното е, че реално се променя закона за Валутния борд.

-Нека да повторим - докога трябва да функционира бордът?

-Валутният борд трябва да функционира завинаги. Няма никакъв смисъл да се променя когато и да било.

-А когато влезем  Еврозоната?

-То е същото, само че тогава правителството ще има повече свобода от гледна точка на заеми. То в момента не може да взима много пари, защото има риск от увеличение на лихвата. Докато ако сме в Еврозоната и ползваме евра, този риск е по-малък. Тоест предимството е, че държавата ще може да взима повече пари. Но ако се отмени бордът и се промени валутният курс, това означава икономическа катастрофа, сравнима с тази от 96-а година.

Ако курсът се промени, това ще бъде вредно за огромното мнозинство българи. Ако се промени курсът към еврото, това би било много вредно за изключително много хора. 

-Г-н Заимов, могат ли държавите -членки, според договорки с ЕЦБ да поискат промяна на курса?

-Никой не може да поиска нещо от българските власти, което те да не искат, а да са длъжни да го изпълнят. Отговорността винаги е на този, който приема някакво искане. Иначе всеки може да си иска всичко. Няма причина българските власти, Централната банка да се съобразяват с исканията на когото и да било. Нашата валутна парична система съществува от 23 години и се ползва с доверие и очевидно работи за всички българи. Може би няколко десетки са имали интерес за промяна на курса. Тези, които имат големи задължения в лева, биха имали такъв интерес. Но те са много малко.

-А какво би било положението за тези, които имат кредити в евро?

-Ако девалвира левът, за тях очевидно ще бъде по-трудно да си плащат кредитите. Но дори всяко замисляне за промяна на курса е нещо вредно за българите. Даже този разговор в медиите е безсмислен и вреден.

-Кога, в край на краищата, би трябвало да въведем еврото, по ваша прогноза?

-Бихме могли да го въведем веднага. В момента, в който сключим споразумение за влизане в този Европейски валутен механизъм,  което значи разбирателство с Еврозоната за това, че нашият курс няма да се променя значително. А той не би трябвало да се променя изобщо. Защото нещо, което не се променя изобщо, не се променя и малко.

-А бордът не трябва ли да функционира до въвеждането на еврото?

-Точно така. Така както преди 22 години имаше деноминация и съвсем ясно беше, че от 12 часа на единия ден до 12 на другия ще има други банкноти с по-малко нули. Изключително вредно е замислянето на каквато и да било промяна на курса на лева към еврото.

-А при въвеждането на еврото, заплатите и въобще цените на стоките автоматично ли ще минат в евро? Всъщност това най-много тревожи данъкоплатците.

-Абсолютно всички стойности - доходи, спестявания, заплати, цени на стоки, преминава от лева в евро. Дори да има хора, които решат да използват това за промяна на цените, при наличието на пазар, а българският пазар е свободен, никой не може да си позволи значително да променя цените в каквото и да било посока. Тезата, че еврото ще промени и намали доходите на хората е много недоказуема и малко вероятна.

-Но в някои държави, при въвеждането на новата валута, цените скочиха с доста и имаше доста остри реакции на населението.

-Да, имаше такива случаи. В крайна сметка стойността на парите, стоките и всичко в една икономика е нещо невидимо и не се управлява от никого, когато не е административна икономиката.

Относителните стойности са в главите на хората. Имаше държави, в които част от търговците, обществото позволиха да се променят съответните нива в евро, спрямо това, което е било преди. Но не навсякъде. И по-скоро това е изключение, а не правило.

При всички случаи, дори когато стане подобно нещо, това е един много малък период от време. В повечето случаи хората реагират съвсем адекватно и не купуват поскъпналите стоки. Съответно търговците намаляват обратно цената и се връща  логичната.

-Всъщност точно страха на българите е причина за скептицизма към въвеждането на еврото. Дори се говори за референдум по въпроса.

-Първо - всеки, който произнесе думата референдум е подозрителен. Няма логика да се мисли за масово допитване по този въпрос. Ако няма сериозно противоречие между хората. Тук няма никакво противоречие. Не се знае кой задава въпроса, как е задаван. Всеки може да даде някаква цифра колко човека са отговорили и т. н. Това е много висок процент. Това нищо не гарантира, има условни отговори. Не може въз основа на такива питания да се взимат държавнически решение. Българите имат недоверие към това, което им се казва и се случва. И честно казано, това е обосновано.

Що се отнася до тази промяна в закона, тя е илюстрация на това, че хората имат основания за недоверие. В този смисъл, ако няма ясна картина и ясна система от хора, на които мнозинството да има доверие, винаги промяната плаши. Така че ако няма яснота защо нещо се прави и то не е обяснено както трябва, всички, които засяга, имат основание за недоверие.

Сигурен съм, че много голям брой хора и много голям брой фирми ще обърнат левовете си в евра. А това ще доведе до промяна на значителните количества левове в евра. Което показва, че много хора имат повече доверие в еврото, отколкото на лева. Т.е. тия 54 процента, скептични към новата валута, са несъстоятелни.