Мъртва риба изплува и край Варна

Днес в РИОСВ - Варна по „Зелен телефон“ е постъпил сигнал за бяло оцветяване на водите в Девненска река и наличие на умряла риба

Топ
15:32 - 26 Януари 2020
3883
Мъртва риба изплува и край Варна

След авария в шламопровод на „Солвей Соди“, РИОСВ - Варна проверява сигнал по „Зелен телефон“ за бяло оцветяване на водите в река Девненска и наличие на умряла риба.

Незабавно са били уведомени Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория- Варна, след което е била организира съвместна проверка. На място е установено, че се извършва дрениране на шламопровод, служещ за транспортиране на отпадъчните води от завод „Солвей Соди“ АД до утаителен басейн „Падина“.

Дренирането е наложено, поради настъпила авария по трасето на шламопровода в определен участък. Преди аварията той е бил промит и дрениран в утаителните съоръжения (дренажни депа). Операторът своевременно е уведомил РИОСВ-Варна за дренирането на шламопровода.

При огледа на утаителните съоръжения са установени изтичане на отпадъчни води от Южно разположения утаителен басейн. При проверката е взета водна проба от изходящия тръбопровод, непосредствено преди заустването в река Девненска. Тя ще бъде анализирана в акредитираната Регионална лаборатория- Варна, като резултатите се очакват в понеделник.