Мъртва риба изплува и в Русенско

У нас
09:10 - 29 Май 2020
1410
Мъртва риба изплува и в Русенско

Мъртва риба откриха рибари в езерото на русенското село Щръклево, съобщи БНТ.

Замърсяване на водоема или бракониерство е вероятната причина за измирането на рибата. Случаят се проверява от служители на регионалната екоинспекция и Агенцията по рибарство и аквакултури.

Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката по брега на езерото. Възможно е рибата да е умряла заради замърсяване на езерото от отпадните води на близката свинеферма. Управителят на свинекомплекса отрича дейността на фермата да е причинила замърсяване на езерото.

"Моята свинеферма няма как да замърси езерото поради простата причина, че събираме торовата маса в торови хранилища и от там се извозва с цистерни и се разпръсква торовата маса по нивите", заяви Ангел Маринов управител на семейна свинеферма.

Водоемът се използва за любителски риболов. Освен сом, в него има бяла риба, шаран и таранка, които не са пострадали. Според местни жители възможно е да има и намеса на бракониери.

"Разправят, че са я гърмели. Не е от замърсяване. Езерото е много чисто, ей къде е рибката. Свинарникът е ей там чак, горе на върха, и някой път по пътя се стича мръсна вода, не стига до езерото", каза жителят Пенчо Георгиев.

След направената проверка от Агенцията по рибарство и аквакултури казаха, че е малко вероятно бракониери да са използвали електричество за улов на сом.

"Тези уреди, някои от тях имат селекция и за сом, но пак казвам, че е малко вероятно. Може да е от външно замърсяване, има наблизо животновъдни обекти, от торни ями", заяви Михаил Михайлов - директор на "Рибарство и контрол - Централен Дунав"- ИАРА.

Последвалата проверка на регионалната екоинспекция е показала, че не са открити следи от замърсяване на езерото от свинефермата, която е на 800 м. В близост няма промишлени обекти.

Към момента не е известна и собствеността на водоема.