Мъртви овце може да доведат до екокатастрофа в Черно море

Кораб с 14 000 животни потъна в Мидия

Актуални новини
13:50 - 15 Декември 2019
2505
Мъртви овце може да доведат до екокатастрофа в Черно море

Потъналият в края на ноември кораб в черноморското пристанище Мидия, близо до Констанца, превозващ над 14 хиляди овце, може да се окаже заплаха за екологията на местната екватория заради разлагащите се трупове, заяви министърът на здравеопазването на Румъния Виктор Костаке на пресконференция в Яш, съобщиха световните медии.

Имахме много заседания на тази тема, ситуацията е сложна, критична. Знам, че министърът на вътрешните работи с всички заинтересовани министри търси решения, заяви Костаке.


Това е биологичен риск, за който предупредихме от самото начало, каза министърът. Корабът, плаващ под флага на Палау, в трюма на който имаше 14 600 овце, потъна на 24 ноември. Спасени бяха само 254 животни.

Румънското пристанище не разполага с необходимите технически възможности, така че е обявен търг за вдигане на потъналия кораб и докарването му до брега. Корабът тежи 635 тона. Досега интерес към търга проявиха две румънски компании и три чуждестранни. До 20 декември властите трябва да изберат компанията.