Мъртви шарани по 5 кила откриха в Рабишкото езеро

Намерени са 15 риби, водата пратена в лаборатория

Актуални новини
16:54 - 05 Юни 2019
7161
Мъртви шарани по 5 кила откриха в Рабишкото езеро

Кметът на село Рабиша, община Белоградчик, - Диляна Костова е подала сигнал на тел. 112 за мъртви шарани по 5 кг в Рабишкото езеро. Информацията потвърди за БТА Костова, която уточни, че сигналът към нея е отправен от рибари; взета е проба от РИОСВ-Монтана, но още не са излезли резултатите. Тя посочи, че засега няма информация за още изплувала мъртва риба в езерото.

Извършена е незабавна проверка от екип на РИОСВ, съвместно с Регионалната лаборатория-Монтана към ИАОС след сигнала, каза за БТА Деница Славкова, директор на РИОСВ- Монтана. Установено е, че местни рибари са забелязали от около седмица около 15 едри мъртви риби - само от вида шаран, с големина от 2 до 5 кг.

Водата в езерото е бистра и прозрачна, без неприятни миризми и видими следи от замърсяване. Взета е водна проба за анализ, като експресните полеви измервания са в нормите.

При проверката не са забелязани мъртви екземпляри. Няма ситуация, която да изисква последващи действия, уточни Славкова. До няколко дни трябва да станат ясни резултатите от пробите, взети от Регионалната лаборатория.