Маша Шарапова: Усмивката на Григор ме плени

Нещо за четене
20:50 - 15 Април 2021
9743
Маша Шарапова: Усмивката на Григор ме плени

Мария Шарапова вече е сгодена за британския милиардер Алекс Гилкс, но преди връзката си с него в продължение на няколко години рускинята бе жената до първата ни ракета Григор Димитров. Двамата бяха наричани звездната двойка на тениса, а заради българина се стигна дори до скандал между Шарапова и Серина Уилямс.

През 2012-а, след като спечели Ролан Гарос, Шарапова развали годежа с тогавашния си приятел - словенския баскетболист Саша Вуячич.

"Не можеше да приеме, че аз бях по-успешна в своя свят, отколкото той - в неговия. Успехите ми, славата ми, парите ми се превърнаха в непреодолимо препятствие за него. Почувствах се като в капан", пише рускинята в автобиографията си.

Мария Шарапова бързо осъзнава, че Вуячич не е точният човек за нея. 

"Очаквах партньорът ми да бъде и мой приятел. Двамата да бъдем равни - пише Мария в книгата си. - В тениса има едно безкрайно пътуване от един град към друг. А един мъж винаги иска да е мъж. Но когато пътуваш, сама трябва да си бъдеш мъж. А ако гаджето ти иска да пътува с теб, това почти сигурно, означава, че ще жертва кариерата си, за да бъде с теб. Но има и друга възможност - също да бъде професионален тенисист. Трябваше да изживея и това."

През октомври 2012-а, по време на турнира в Пекин, получава странно съобщение от агента си Макс Айзенбад:

"Григор Димитров поиска номера ти." Мария отвръща: "За какво му е." А агентът контрира: "Как за какво? Не разбираш ли?"

Шарапова разказва как веднага след това е потърсила на колко години е Димитров. Тогава Гришо беше на 21, четири години по-млад от Маша.

"Спомням си, когато го забелязах в една алея на Уимбълдън - вървеше уверено и с голяма усмивка на уста, с която демонстрираше, че разбира напълно колко привлекателен е - разказва още рускинята. - Тогава казах на треньора си: "Благодаря на Господ, че не е от моето поколение." Защото можеше да стане много опасно. Опасно разсейващо..."

В началото Григор и Шарапова започват да си пращат имейли, след което идват телефонните обаждания и разговорите по Skype.

Майката на Маша - Елена, нарича разговорите с българина "терапевтични сесии", тъй като след тях Шарапова винаги е с грейнала усмивка на лицето.

Известно време комуникацията им протича в чисто приятелски стил. Шарапова дори не се интересува от развитието на кариерата на Григор. Разговорите им са на чисто човешка тематика. Но след като Григор успява да се класира за основната схема на Мастърс-а в Париж, нещата се променят.

Малко по-късно отново Димитров прави първата по-сериозна стъпка и се появява на вратата ѝ с букет червени рози и огромно плюшено мече. Следва въпросът дали Шарапова иска да бъдат заедно.

"Не очаквах това и не бях готова за подобна връзка - пише в книгата си рускинята. - Но Григор отговори: "Ще почакам. Знам какво искам - теб."

Двамата решиха да направят връзката си публична на Коледа, когато Шарапова седна на едно столче покрай корта, за да наблюдава тренировка на Григор. Мария споделя, че е обичала да гледа развитието на българина във всички аспекти.

"Пред погледа ми той се превърна от момче, което се страхуваше да даде повече пари за добро място на самолета за Австралия, в мъж, който лети сам в частни самолети (Ричард Брансън - б.а.), поверени му от негов приятел-милиардер - разказва Шарапова.

След един от мачовете в Бризбейн подари на целия ми екип искрящо бели фланелки с лична бележка за всеки един, на която пишеше, че се надява един ден и той да има подобен екип. И го имаше още преди да се разделим. Той се превърна в напълно самостоятелна личност, способна да взима големи решения. А аз бях там и го наблюдавах."

Самият Григор също е разказвал историята за началото на връзката им.

"И двамата бяхме в Китай - аз в Шанхай, а тя в Пекин - разказва българинът за британския "Телеграф" през 2015-а. - Седнах да обядвам, гледах я по телевизията и ѝ пратих имейл. Започнахме да си говорим, а месец по-късно, след като сезонът свърши, се видяхме и така започна всичко."

В онова интервю Димитров призна, че двамата са известни като звездната двойка на тениса, но добави, че Мария не се различава много от останалите момичета - тя също обича разходките, да пазарува и да вечеря в хубави ресторанти.

"Знам, че всички мислят за нея като за недостъпна, но бях убеден, че не е точно така както изглежда - разказва още Гришо. - Що се отнася до "златната двойка", предполагам, че е неизбежно за хората да ни наричат така, но за мен е евтино. Тя е просто Мария. Аз не я виждам по начина, по който всеки друг го прави. Други неща в живота са много по-важни от това. Става въпрос за личността и отношението ѝ към мен. Тя е най-големият боец, който съм виждал.

Но понякога обичам и да я изненадвам. Понякога просто полудявам и ѝ пращам стотици рози. 500 е максимумът, който някога съм ѝ изпращал наведнъж."

Когато връзката им стана публична, предизвика и скандал. Малко преди Уимбълдън 2013 Серина Уилямс даде пространно интервю пред списание Rolling Stone, в което обсъжда и колежките си от Топ 5. За една от тях американката каза, че дава скучни интервюта, никой не я кани на готините купони и че излиза с "мъж с черно сърце".

Веднага започнаха спекулации, че Серина говори за Мария и Григор. В светлината на думите ѝ бе припомнен и слухът отпреди няколко години за връзката между още по-младия Гришо с десет години по-възрастната Уилямс. Самата Шарапова също реши, че американката говори за нея и Димитров, затова на пресконференцията си преди Уимбълдън ѝ отговори.

"Уважавам неимоверно Серина и всичко, което тя е постигнала в тениса - започна Маша. - Но ако иска да започнем да говорим за личните си животи, защо тогава не разкажем за приятеля ѝ, който бе женен и има деца, но се разведе заради нея?"

По този начин Шарапова пренасочи вниманието към треньора на Серина - Патрик Муратоглу, който тъкмо се бе развел със съпругата си.

"Златната двойка" на тениса привлече и много внимание от папараците. След известни опити за криене на тайните си ваканции двамата разбраха, че няма как да избягат на фотографите, след което започнаха да им позират.

"Мисля си: "О, Боже, как ни откриха?" Ние сме в средата на нищото - само океан и пясък, но изведнъж те се появяват отнякъде. Когато сме вкъщи, сме просто двама нормални хора, които се опитват да живеят порядъчно. Затова интересът към нас ми се струва леко смешен", споделя рускинята в друго интервю.

Всичко изглеждаше, че върви перфектно за двойката, но както понякога се случва в живота, изведнъж осъзнаваш, че всичко е приключило. В този случай това се случва с Мария.

"Григор разглеждаше албум със снимки на шампионите на Уимбълдън и попадна на снимка, на която бях в неговия бокс и гледах негов мач - разказва Шарапова, а случката се развива преди Уимбълдън 2015. - Погледна ме. Имаше сълзи в очите си: "Виждала ли си тази снимка? Ценя я много, защото си в моята ложата и до майка ми."

Тогава всичко се обърна. Знаех, че мястото ми не е там. Трябваше да бъда концентрирана, да се подготвям за двубоите си, за победите и загубите на най-голямата сцена в кариерата си. А тогава гледах този мач само защото бях отпаднала по-рано от турнира. Затова неговите приятни спомени бяха моят кошмар."

Дори след това двамата успяха да запазят приятелските си взаимоотношения. Виждали сме ги да участват заедно в рекламни кампании, както и да се засичат по турнири, а на въпроси за другия винаги отговарят с усмивка.

През 2017-а, когато Гришо достигна до полуфиналите на Аустрелиън Оупън, Шарапова изтърпяваше наказание за употреба на мелдоний. Тогава двамата отново са провели разговор по телефона. Спроед Мария тогава Димитров ѝ е признал: "Най-лошото е, че понякога правилните неща ни се случват в погрешното време."