Машините изместват хората! Касиерки треперят за работата си

Общество
21:30 - 08 Април 2021
9044
Машините изместват хората! Касиерки треперят за работата си

Голяма търговска верига въведе и в България каси, на които клиентите да маркират сами продуктите и да плащат с карта или в кеш. Така касиерките треперят дали скоро няма да им прекратят договорите.

Новата техника вече се използва в магазин в Банишора, но вече я има и на други места, в други вериги. Тя е сигурна и чрез нея клиентите не могат да крадат, защото след маркиране на продукта, той се поставя на везна, която отчита до грам дали всичко закупено е минало на устройството. При излизане от зоната за плащане, бележката се маркира на специално устройство, което контролира дали всичко е платено.

Едва тогава системата отваря вратичката, за да може клиентът да напусне зоната за плащане.

Системата е удобна и намалява опашките на касата. В момента местата за плащане, които са обслужвани от касиерка, са съкратени и логично жените зад касите си задават въпроса - дали модерната система няма да бъде въведена изцяло и ще ги замести 100%. 

Преди старта на самообслужващите каси в зоните за плащане беше истински хаос, в момента опашките са намалели, въпреки че не всички клиенти са обучени на новата технология и повечето минават по олд скуул реда.

Медията ни видя, че служители стоят в новата зона и обучават гражданите.

До този момент никой не казва дали новата система ще бъде въведена изцяло в търговската верига.