Машините за гласуване – пращани по куриер?!

Актуални новини
08:55 - 13 Май 2021
3124
Машините за гласуване – пращани по куриер?!

"За мен е притеснително защо част от машините са в Областните дирекции на МВР. Колегите казаха, че по някаква причина са изпратени без санкцията на ЦИК до районните избирателни комисии по "Еконт" и така е преценено в този момент да бъдат съхранени в Областните дирекции на МВР". Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред Би Ти Ви.

Тя уточни, че нищо не е платено по договора за машините за гласуване и добави, че около 78 машини, които се намират в Областните дирекции в МВР.

„Вчера взехме много важно решение за формиране на съставите на районните избирателни комисии.

До края на седмицата трябва да бъдат проведени консултации при областните управители с политическите сили. Важно е областните управители да знаят, че дори да са насрочили за след 14-ти май тези консултации, важното е да са преди 16-ти май, когато е срокът да изправят информацията на ЦИК“, съобщи тя.

„Трябва да проведем среща с доставчика на машините, за да разберем какви са проблемите, освен от информацията, която трябва да се намира в ЦИК. Вчера се организирахме със смяна на работни места, компютри, за да разберем какви са проблемите с този договор, защо не е платено.

Отделно от това трябва да съберем информация от Информационно обслужване на колко места в чужбина са гласували повече то 300 избиратели, да направим съпоставка с предходни избори къде са подавани повече от 300 заявления.

Всъщност да установим колко машини ще са необходими за вота в чужбина. Тъй като за вота в България машини вече има. Те са достатъчни. На тези избори имаше машинно гласуване в 9 400 секции. В България няма разлика в режим на гласуване, освен че вече е задължително машинното гласуване“, обясни Матева.