Машинният вот 2 в 1 - шок и ужас за пенсионерите

Политика
18:07 - 14 Ноември 2021
4642
Машинният вот 2 в 1 - шок и ужас за пенсионерите

Машинният вот на изборите 2 в 1 - за президент и за народни представители стресира доста от възрастните избиратели от 65+, показа проучване на Lupa.bg. Пенсионери споделиха пред нашите репортери, че когато застанали пред машината губели ума и дума от уплах да не объркат нещо.

Някои от хората на преклонна възраст, отишли да пуснат гласа си в неделния ден, чистосърдечно признаха, че никога не са боравили с подобни устройства и разкриха, че макар да получават пенсиите си по банков път карали внуците си или децата да им теглят парите, защото сами не можела да се справят с банкомата. Та същата била и ситуацията с машините за изборите.

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които пуска устройството са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент.

За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата, която получаваме от секционната комисия. Картата се поставя в отвора с чипа нагоре и напред, докато не се чуе щракване. Тя не влиза цялата, както е при банкомата.

След това се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“.

Най-отгоре е опцията за гласуване две в едно, след това е изборът за президент и вицепрезидент, а накрая и за народни представители. След избиране на един от вариантите се натиска бутона с надпис „Потвърждавам“, който се намира долу вдясно.

Именно първата стъпка в гласуването се оказа препъни камъкът за възрастните избиратели. Някои от тях не са наясно, че ако искат да гласуват и за президент, и за депутати трябва да натиснат първата опция за съвместния избор, а не да натискат поотделно първо за президент и после за народни представители. Защото след първата стъпка нямат право на промяна в избора си. Тоест ако натиснат само че гласуват за "президент и вицепрезидент" и след това направят своя избор и разписката се разпечата, нямат право да се върнат назад, тъй като смарт картата им дава право само веднъж да я сложат в машината.

"Много ме е яд, не можах с тия машинки да гласувам за депутати, само за президент. Мислех, че първо си гласувам за президент и като си го избера, после има вече за парламент. Не знаех, че едновременно трябва да натисна първото копче за двата избора", ядосваше се възрастен столичанин. "Искам си хартиените бюлетини. Това модерното не е за мен", роптаеше той пред една от секциите в софийско училище. Той обаче пък се зае с мисията да обяснява на по-възрастни избиратели да не повторят неговата грешка.

"Цялата се разтреперих, когато застанах пред машината за гласуване. Толкова ме беше страх, плувнах в пот, все едно раждах. Даже като раждах по-малко ме беше страх", сподели пред Lupa.bg почти със сълзи на очи възрастна софиянка. "За пръв път гласувам така. Много е трудно за възрастни хора като мен, които не са на "ти" с технологиите, добави 70-годишната жена.

На снимката в заглавието: 99-годишният Анжел Вагенщайн пред машината в изборната секция. Няма съмнение, че е гласувал за БСП и съответно за Румен Радев и Илияна Йотова