Мащабна съдебна реформа влиза в сила в Мексико

Свят
12:06 - 16 Септември 2024
737
Мащабна съдебна реформа влиза в сила в Мексико

Съдебната реформа в Мексико, която ще позволи на гласоподавателите да избират съдии, официално влезе в сила, след като текстът на конституционните промени беше публикуван в правителствения вестник, предаде Ройтерс.

Реформите представляват важна законодателна победа в последните седмици от мандата на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, който често влизаше в конфликти със съдиите, които определя като корумпирани. Според него реформата ще служи на интересите на обикновените граждани, предаде БТА.

Критиците му от своя страна смятат, че избирането на съдиите, вместо да бъдат назначавани, ще сложи край на политическата независимост на съдебната система и ще подкопае доверието на инвеститорите.

Реформата беше подкрепена от Лопес Обрадор и одобрена от неговите съюзници в Конгреса и мнозинството от законодателните органи на щатите по-рано този месец.

Публикуването на конституционната реформа в правителствения вестник означава начало процеса на подготовка за първите избори за федерални съдии, включително съдии от Върховния съд, които ще се проведат през юни следващата година, отбелязва Ройтерс.