Мъск иска да предлага сателитен интернет и в Иран

Не се знае дали Техеран би одобрил това начинание

Новини
12:28 - 20 Септември 2022
2441
Мъск иска да предлага сателитен интернет и в Иран

SpaceX възнамерява да поиска от американската администрация изключение от санкциите срещу Иран, за да предлага там услугите си за връзка с интернет чрез сателитната си система Starlink, заяви в Туитър основателят на авиокосмическата компания Илон Мъск, цитиран от Франс прес и БТА.

Той каза това в отговор на журналистически въпрос.

Преди това Мъск обяви, че Starlink вече е на разположение на всички континенти, включително на Антарктида, и че компанията планира да пусне до 42 000 сателита, за да предлага широколентов интернет от космоса.

Научният журналист от ирански произход Ерфан Касрайе реагира на това съобщение, като изтъкна, че ако се предложат тези услуги на Иран, това може наистина да промени нещата за бъдещето на страната. Това предизвика отговора на Мъск.

Услугата Starlink, стартирала в края на 2020 г., позволява достъп до интернет в зони със слабо покритие от земните фиксирани и мобилни мрежи чрез закупуване на антена и модем, както и с абонамент, чиито цени са различни за отделните страни. Тя привлече медийното внимание, след като

Мъск предостави антени и модеми на украинската армия, за да подобри възможностите й за комуникация във войната, започната от Русия.

SpaceX е разположила близо 3000 сателита Starlink от 2019 г. насам и извършва почти по едно изстрелване седмично със собствените си ракети Falcon 9, за да ускори разгръщането на сателитната си система.

Иран е обект строги санкции от страна на САЩ след развалянето на ядреното споразумение от 2015 г. от бившия президент Доналд Тръмп.

Сегашният президент Джо Байдън показа, че подкрепя предоговаряне на споразумението, но настояването на Иран да получи гаранции от американската администрация блокира разговорите.