Мъск пуска криптовалута за мисия до Луната

Компанията му SpaceX ще приема dogecoin като плащане

Новини
12:53 - 10 Май 2021
1914
Мъск пуска криптовалута за мисия до Луната

Илон Мъск заяви, че неговата компания SpaceX ще приема криптовалутата dogecoin като плащане, съобщава БиБиСи.

Търговската фирма за изследване на космоса ще стартира "Мисията DOGE-1 на Луната" в началото на следващата година. Миналия месец той написа в "Туитър", че SpaceX ще постави "Dogecoin буквално на луната". 

Канадската корпорация за геометрична енергия обяви финансираната от dogecoin мисия по-рано в неделя, въпреки че изявлението не разкрива финансовата й стойност.

"Тази мисия ще демонстрира прилагането на криптовалута извън земната орбита и ще постави основата за междупланетна търговия", заяви вицепрезидентът по търговските продажби на SpaceX Том Очинеро.

Туитовете на Мъск през последните месеци помогнаха в превръщането на някога неясна дигитална валута, стартирана като шега в социалните медии, в четвъртата по големина криптовалута в света.

Тя е повишила стойността си с над 800% през последния месец, като общата пазарна стойност се е повишила над 70 млрд. долара, според CoinGecko.

Въпреки това, dogecoin загуби повече от една трета от цената си в неделя, след като Мъск я нарече "шумотевица", докато водеше комедийното телевизионно предаване Saturday Night Live.

През февруари производителят на електрически автомобили Tesla, където Мъск е главен изпълнителен директор, заяви, че е купил биткойн на стойност 1,5 млрд. долара и планира да приеме криптовалутата като плащане за своите превозни средства.

Съобщението се възприема като поредната важна стъпка към основното приемане на биткойни и спомогна за повишаване на цената на криптовалутата до нов рекорден максимум от близо 62 000 долара.

Миналия месец Tesla обяви, че печалбите й за първите три месеца на годината са 438 млн. долара спрямо 16 млн. Долара миналата година, подкрепени от продажбите на биткойн и екологични кредити.