Мъск се хвали: Активирах най-мощния AI суперкомпютър в света

Предприемачът е инвестирал милиарди долари в закупуването на AI чипове

Новини
17:55 - 05 Септември 2024
2291
Мъск се хвали: Активирах най-мощния AI суперкомпютър в света

Илон Мъск обяви, че е активирал най-мощния AI суперкомпютър в света, наречен Colossus. Построен за неговия стартъп xAI, суперкомпютърът използва 100 000 графични процесора Nvidia H100, предназначени за обучение и изпълнение на генеративни AI системи.

Мъск заяви, че Colossus е най-мощната AI система за обучение, а в следващите месеци броят на процесорите ще се удвои до 200 000, включително и новите H200 чипове.

Проектът xAI е основан миналото лято, като водещият продукт е чатботът Grok, интегриран в платформата X (бивш Twitter). Мъск е инвестирал милиарди долари в закупуването на AI чипове, като се очаква суперкомпютърът да бъде използван за обучение на нови AI модели, включително Grok-3, който ще бъде пуснат през декември.

Суперкомпютърът предизвика полемика в местната общност в Тенеси, поради оплаквания от замърсяване около центъра за данни. Освен това, Colossus скоро може да се изправи пред конкуренция от други AI лидери като OpenAI, Microsoft и Meta, които също разширяват своите AI системи.