Мъск спря акаунта на вдовицата на Навални в "Х"

Актуални новини
16:03 - 20 Февруари 2024
3240
Мъск спря акаунта на вдовицата на Навални в "Х"

Социалната мрежа "X" спря акаунта на Юлия Навалная, само ден след като тя го създаде и четири дни след смъртта на съпруга ѝ - руския опозиционен лидер Алексей Навални, предаде АФП.

Съобщение на страницата на акаунта @Yulia_Navalnaya гласи: "Акаунтът е спрян. "X" преустановява акаунти, които нарушават правилата на "X"."

В него се посочват какви са правилата за използване на платформата, но не са посочени конкретни причини или мотиви за спирането на акаунта. 

Фондацията за борба с корупцията на Навални тагна Илон Мъск в публикация, за да попита ''кои точно правила на платформата са били нарушени'' от Навалная.

Юлия Навалная пусна ново обръщение днес. В него тя призова Съвета за външните работи на ЕС да окаже поддръжка на руснаците в емиграция. Също така вдовицата на Навални прикани ЕС да не признава изборите в Русия и да направи режима на санкции по-ефективен. 

"Путин уби мъжа ми точно месец преди т.нар. избори. Тези избори са фалшиви, но Путин се нуждае от тях. За пропаганда. Той иска целият свят да повярва, че всички в Русия го подкрепят и му се възхищават. Не вярвайте на тази пропаганда.

Не признавайте тези избори. Президент, който убива главния си политически опонент, по правило не е легитимен. Въведете санкции. Накажете т.нар. "доверени лица" - те са към 500. Знаменитости, певци и актьори, които агитират за Путин, подкрепят го и помагат на убийствения му режим да оцелее. Щом толкова обичат Путин, защо имат къщи и вили в Европа? Жените и децата им са всички в Европа", казва Навалная.

"Да, вие въведохте санкции, но милиардерите не пострадаха особено. Те наеха най-добрите адвокати и преписаха всичко, което владият, на членове на семействата им и на приятели. И те вече нямат никакво имущество, т.е. няма какво да бъде конфискувано. Не е ли така? Вилата на бившата съпруга на Владимир Путин Людмила в Биариц, купена с корупционни пари, и до днес не е кофискувана! Приятелите на Путин ви се присмиват", цитира "Медуза" Навалная. 

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света. Всичките му приятели са милиардери. И всички те експлоатират обстоятелството, че Европа смята за своя силна страна върховнеството закона. Но ако законът не позволява да бъдат осъдени престъпниците и убийците, значи нещо не е наред".

"Колегите на Алексей от Фонда за борба с корупцията разследват вече 12 години корупционните връзки на Путинското обкръжение. Те могат да ви помогнат. Те знаят кой, къде, кога и как е откраднал милиарди от руския народ. И къде ги крият. Потърсете ги за помощ. Създайте специален орган, който да разследва неформалните връзки, движението на парите и техните реални собственици", предлага Навалная.

Освен това тя помоли да се разработи механизъм за подпомагане на руснаци, които са избягали в ЕС заради заплахите от политическо преследване и мобилизация. Тя отново призова да не се дава възможност на Путин да избяга от отговорност за убийството на Навални.