Мъск забранява айфоните в компаниите си, ако Apple интегрира Open AI

По думите му това би било „неприемливо нарушение на сигурността“

Новини
14:51 - 11 Юни 2024
1712
Мъск забранява айфоните в компаниите си, ако Apple интегрира Open AI

Милиардерът Илон Мъск заплаши да забрани устройствата на Apple в компаниите си, ако производителят на iPhone интегрира технологията на OpenAI в своята операционна система.

По думите му това би било "неприемливо нарушение на сигурността".

Мъск е главен изпълнителен директор на Tesla, на космическата компания SpaceX и собственик на социалната платформа X.

„Посетителите ще трябва да оставят устройствата си на Apple на вратата, където те ще бъдат съхранявани във Фарадеева клетка“, предупреди той чрез собствената си социална мрежа.

В понеделник Apple обяви множество функции с изкуствен интелект в платформите си и партньорство с OpenAI за внедряване на технологията ChatGPT в своите устройства. От технологичния гигант твърдят, че неприкосновеността на личните данни на потребителите остава основен приоритет. За целта, новата AI система ще изпълнява повечето процеси в самото устройство.

Илон Мъск обаче не е доволен.

„Абсурдно е, че от Apple не са достатъчно умни, за да създадат свой собствен изкуствен интелект,

но по някакъв начин са способни да гарантират, че OpenAI ще защити сигурността и поверителността ви“, пише той.

Илон Мъск е един от първите инвеститори в OpenAI, но е в конфликт с главния изпълнителен директор Сам Алтман заради използването на технологията за комерсиални цели.

В началото на март той заведе дело срещу OpenAI и Алтман с аргумента, че те са изоставили първоначалната мисия на стартъпа да разработва изкуствен интелект в полза на човечеството, а не с цел печалба.

Какво е „Apple Intelligence“?

„Apple Intelligence“ ще стане част от всяко приложение и продукт на Apple, които клиентите използват - независимо дали става дума за асистент за писане, който прецизира черновата на съобщенията, или приложение, което показва най-добрия маршрут за следващата ви среща.

Софтуерът ще бъде интегриран в iPhone, iPad и Mac. Той е подобен на асистента с изкуствен интелект Copilot на Microsoft,

но няма да се налага да плащате допълнително, за да го активирате.

Siri, гласовият асистент на Apple, е с обновен интерфейс и "по-разговорлив подход" благодарение на AI. Той ще може да събира данни от различни приложения в устройството на потребителя, за да бъде по-адекватен при поставяне на задачи.

Отделно от това партньорството с Open AI ще позволи на потребителите да включат GPT-4o в приложенията си. Тази интеграция ще е достъпна в iOS 18 до края на 2024. Ако човек се съгласи с тази опция, Siri ще може да влезе в езиковия модел на OpenAI и да даде директен отговор на въпросите.

Изборът дали заявките да се изпълняват чрез ChatGPT ще може да се контролира от потребителя, казват от Apple.

Други нови функции ще включват:

  • Изпращане на текстови съобщения чрез сателит
  • Планиране на съобщения за изпращане на по-късен етап
  • Използване на жестове с главата (кимване за „да“ или поклащане на главата за „не“) за управление на AirPods Pro
  • Специално приложение за пароли, което е достъпно за всички устройства
  • Възможност за скриване на определени приложения или заключването им с Face ID или пароли.
  • Част от обработката на данни ще се извършва на самото устройство, докато по-големите действия, изискващи повече мощност, ще се изпращат в облака - но там няма да се съхраняват никакви данни, уверяват от компанията.

Решението на Apple да интегрира технологията ChatGPT на OpenAI беше очаквано от мнозина експерти в сферата, но представлява необичаен ход за технологичен гигант, който толкова стриктно охранява достъпа до собствените си продукти.

В продължение на години Apple отказваше да позволи на своите клиенти да изтеглят приложения извън App Store с мотива, че безопасността им не може да се гарантира, и не позволяваше използването на друг уеб браузър.

Това се промени едва когато беше принудена от законодателството на ЕС.