Мъск започва изпитанията с хора до края на годината

Нюралинк планира да имплантира пациент с тетраплегия или параплегия по време на уебкаст, наблюдаван от Ройтерс

Новини
16:15 - 17 Юни 2023
4283
Мъск започва изпитанията с хора до края на годината

Американският милиардер Илон Мъск очаква неговата компания за мозъчни импланти Neuralink да започне тестове върху хора още тази година, съобщава Ройтерс, цитирайки предприемачът, който е на посещение във Франция.

Говорейки по време на събитието на VivaTech в Париж, съоснователят на стартъпа каза, че Neuralink планира да имплантира пациент с тетраплегия или параплегия по време на уебкаст, наблюдаван от Ройтерс. Въпреки че Мъск не уточни колко пациенти ще имплантира компанията му или за какъв период от време, „изглежда, че първият случай ще бъде по-късно тази година“, изтъкна предприемачът, който е и главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla, на социалната платформа Twitter и на компанията за космически технологии SpaceX.

Миналия месец Neuralink заяви, че е получила разрешение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за първото си клинично изпитване върху хора, което представлява важен крайъгълен камък за стартъпа, тъй като е изправен пред разследвания от САЩ заради експерименти с животни. FDA призна, че е разрешила на Neuralink да използва своя мозъчен имплант и хирургически робот за изпитания, но отказа да предостави повече подробности.

Ако Neuralink успее да докаже, че устройството ѝ е безопасно за хората, все още ще са необходими няколко години, потенциално повече от десетилетие, за стартирането на по-широка дейност, което минава през  осигуряване на разрешение за търговска употреба. Компанията се конкурира и с други невротехнологични стартъпи, които вече са имплантирали своите устройства в хора.

Междувременно оценката на компанията се повиши през последните месеци до близо 5 млрд. долара.