Мъск заведе контрадело срещу Туитър

Техномания
18:41 - 30 Юли 2022
2884
Мъск заведе контрадело срещу Туитър

В рамките на спора за поглъщането на Twitter  технологичният милиардер Илон Мъск подаде контраиск срещу услугата за кратки съобщения. Малко преди това главният съдия бе определил началото на процеса за 17 октомври и даде на Мъск срок до 21 ч. по Гринуич в петък да заведе насрещни искове, става ясно от заповед, подписана късно в четвъртък от съдия Катлийн МакКормик от съда в Делауeър. 

Тогава адвокатите на Мъск заявиха, че той може да заведе насрещни искове, което по същество е негово собствено дело срещу Twitter, в което може да поиска финансово обезщетение за оспорваната сделка, предава DPA.

Мъск е подал иска като „поверителен" в съда в американския щат Делауеър, пред който Twitter съди главния изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla. Поради това искът не може да бъде прегледан от медиите.

Според правилата на съда обаче скоро може да бъде публикувана редактирана версия на обхващащия 168 страници иск, отбелязва Ройтерс.

Адвокатите на Мъск обявиха, че той е пожелал прекратяването на сделката, защото компанията не е отговорила на многобройни искания за предоставяне на информация за фалшивите акаунти в мрежата.

На 8 юли най-богатият човек в света се отказа от планираното придобиване на Twitter на цена от 44 млрд. долара (около 43 млрд. евро) заради предполагаеми „неверни и подвеждащи" изявления от страна на услугата за кратки съобщения. По-конкретно той  обвинява Twitter, че е занижил броя на спам или фалшиви акаунти в платформата. Twitter нарече това оправдание „лицемерие" и иска да принуди Мъск по съдебен път да завърши договорената покупка. Очаква се процесът да продължи пет дни.

Наблюдателите смятат, че е напълно възможно Мъск да бъде победен в съда и по този начин да бъде принуден да изпълни споразумението за поглъщане. Възможно е също така мултимилиардерът да трябва да плати на Twitter неустойка в размер до 1 млрд. долара, както е предвидено в споразумението.

За Twitter тримесечието завърши със спад в приходите и висока загуба след бурния опит за поглъщане. Приходите са намалели с 1% на годишна база до 1,18 млрд. долара. Анализаторите очакваха 1,3 млрд. долара. В допълнение към несигурността около плановете на Мъск за поглъщането компанията оправда понижението и с отслабването на пазара на онлайн реклама.

В резултат Twitter приключи второто тримесечие със загуба от 270 млн. долара - след като година по-рано бе на печалба от малко под 66 млн. долара. Броят на ежедневно активните потребители, до които Twitter може да достигне с рекламите си, докато те използват вътрешното приложение или уеб версията, нарасна от 229 милиона на 237,8 милиона в рамките на три месеца. През първото тримесечие услугата е добавила 14 милиона потребители.

Милиардерът е изправен и пред едноседмичен процес в Уилмингтън, щата Делауeър, който ще започне на 24 октомври. Акционер на Tesla иска отмяна като корпоративно прахосване и несправедливо обогатяване на рекордното заплащане от 56 млрд. долара на главния изпълнителен директор на производителя на електромобили.