Маски в аптеките няма - внасят ги от Китай и Италия

Новини
15:35 - 27 Февруари 2020
4924
Маски в аптеките няма - внасят ги от Китай и Италия

Медицинските маски тотално изчезнаха от аптеките в София, показа проверка на Lupa.bg. Санитарните материали са изкупени, а доставки няма. Абсурдното обаче е, че маските са изцяло внос от Китай- разпространителят на коронавируса. Другата  страна, от която внасяме предпазните консумативи е Италия.

„Нямаме никакви доставки на тези санитарни материали от поне няколко седмици. Целият внос е от Китай, колкото и нелепо да звучи сега. Но няма и не се очаква да има.”, обясни пред Lupa.bg фармацевтка от аптека в голям столичен мол.  Нейна колежка от друга аптека пък добави, че единственият алтернативен внос на маските е от Италия - също страна, в която заразата се разпространява мълниеносно.

В аптеките липсват и антибактериалните гелове, които се изкупуват заради важното правило срещу грипа - постоянна хигиена на ръцете.

Фармацевтите се притесняват, че положението с доставките не само на маски, но и на много видове лекарства може да се усложни. „Да, наистина, повечето от субстанциите за лекарствата са също внос от Китай. Което означава, че много от препаратите също ще изчезнат.”, коментираха търговците в бели престилки. Lupa.bg пусна подробен списък на лекарствата, чиито активни съставки се произвеждат в Китай.