Маските "на Ананиев" отиват на съд

Николай Хаджигенов атакува заповедта на здравния министър

Общество
11:13 - 31 Март 2020
3303
Маските "на Ананиев" отиват на съд

Заповедта за задължителното носене на маски от събота, издадена вчера от здравния министър Кирил Ананиев след предложение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, отива на съд. 

Адвокатът и общественик Николай Хаджигенов обяви, че внася във Върховния административен съд жалба срещу задължителното носене на маски. 

Юристът обжалва заповедта на министър Кирил Ананиев от 30 март като като неправилна, незаконосъобразна и постановена в нарушение на установените правила. Тя бе издадена на основание чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето - за мерките в епидемична обстановка.

Тезата на Хаджигенов е, че законодателят сам е записал, че държавните органи трябва създадат необходимите условия за изпълнение на мерките, а средствата за това идват от държавния или от общинския бюджет. Т.е. не е редно, според него, да се изисква задължителна употреба на предпазни средства, ако държавата не е осигурила такива.

"Обжалваната заповед не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението ѝ", посочва адвокатът и добавя честата липса на маски в аптечната мрежа.

Генов настоява съдът да спре предварителното изпълнението на заповедта до окончателното произнасяне.

Колаж: TVN