Масова стачка в Каталуния блокира транспорта и обществения живот (СНИМКИ)

Над половин милион души се събраха в Барселона, демонстрантите издигнаха барикади и подпалваха кофи за боклук

Актуални новини
20:21 - 18 Октомври 2019 (обновена)
2772
Масова стачка в Каталуния блокира транспорта и обществения живот (СНИМКИ)

Обща стачка в израз на недоволство от съдебните присъди срещу деветима каталунски лидери блокира днес обществения живот в испанската автономна общност Каталуния, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Стотици хиляди протестиращи се събраха в Барселона за обща стачка, парализирайки града под призиви за отделяне на Каталуния от Испания. Според данни на полицията, около 525 000 души са се присъединили към демонстрацията, за която хиляди пристигнаха в града от пет града в региона. 

Последната вълна на вълнения, предизвикана от тежките присъди на сепаратистки лидери по-рано тази седмица, направи дългогодишния въпрос за независимостта на Каталуния отново централен за политическия дебат в страната, на фона на предстоящите поредни извънредни парламентарни избори на 10 ноември.

Демонстранти блокираха входа на прочутата катедрала "Саграда фамилия".

Множество, призоваващо за независимост на Каталуния, се събра сутринта близо до известната незавършена катедрала на архитекта Антонио Гауди. От катедралата написаха по-късно в Туитър, че затварят храма, за да гарантират сигурността на посетителите, служителите и работниците.

Блокирани бяха и пътища в региона. Магазините останаха затворени в части от центъра на Барселона. Десетки полети, основно на авиолиниите "Иберия" и "Вуелинг", бяха отменени на международното летище на Барселона "Ел Прат". Спряха да работят пристанищните служители и работниците в заводите на автомобилната компания "Сеат".

Железопътният транспорт продължи работата си въпреки засиленото присъствие на служители на реда на главната жп станция в Барселона. Днешните демонстрации обаче като цяло бяха мирни, отбелязва ДПА.

Демонстранти издигнаха вчера барикади и подпалваха кофи за боклук и мебели в Барселона, припомня агенцията. Сепаратистките лидери на Каталуня призоваха на демонстрациите да няма насилие и те да запазят мирния си характер.