Масови арести в Армения

Новини
18:05 - 11 Май 2024
18070
Масови арести в Армения

Вътрешното министерство на Армения съобщи, че полицията днес е арестувала 41 души на протест в Ереван с искане за оставката на премиера Никол Пашинян заради решението му да предаде на Азербайджан гранични села.

Миналия месец Армения съобщи, че ще върне ненаселените места в процес, определян и от двете страни като важен крайъгълен камък за приближаването към мирен договор след две войни, които Ереван и Баку водиха след разпадането на Съветския съюз.

Решението разгневи мнозина в Армения. Протестиращи, водени от високопоставен арменски духовник, стигнаха до Ереван в четвъртък, след като няколко дни по-рано тръгнаха пеша от село в североизточната част на страната, на около 160 км. от столицата.

Архиепископ Баграт Галстанян призова Пашинян да подаде оставка по време на митинга с хиляди сподвижници, от които той поиска да започнат гражданско неподчинение с цел да свалят правителството.

Опозиционните партии в парламента на Армения заявиха, че ще се опитат да започнат процедура по импийчмънт срещу Пашинян, но такъв трудно ще бъде гласуван, защото неговата партия „Граждански договор“ има депутатско мнозинството.

Армения е съюзник по редица договори с Русия и традиционно най-близкият партньор на Москва в Южен Кавказ, но двустранните отношения рязко се влошиха през последните месеци, тъй като Ереван се опитва да изгради връзки със Запада и едновременно с това обвинява Русия, че не е успяла да го защити от Азербайджан.