Масови фалити на фирми очакват в транспортния бизнес

Мярката "60/40" не е приложима за превозвачите, посочиха от бранша

Новини
18:07 - 31 Март 2020
1692
Масови фалити на фирми очакват в транспортния бизнес

Масови фалити на фирми за автобусен превоз се очакват до две седмици, заради липсата на пътници в условията на извънредното положение.

За това алармира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. В писмо до транспортния министър Росен Желязков от бранша настояват държавата да приеме пакет от мерки за подпомагане на бизнеса.

Липсата на пътници, наложена заради забраната за придвижване между градовете, обрича транспортния бизнес на фалит, редица фирми вече са преустановили дейността си, обясни Милтенова:

"Говорим за реални фалити, на практика, защото ако не се вземат спешни мерки в идните седмица-две максимум, наистина това очаква всички ни".

Затова от бранша настояват държавата да предприеме бързи действия за спасяването на бизнеса, каза още Милтенова и уточни:

"Да се намерят компенсаторни механизми, да се осигури спешно финансиране за оборотни средства под формата на кредитиране".

Мярката "60/40" не е приложима за превозваческия бизнес, каза още Милтенова:

"Няма да сработи, реално шофьорите са на работа. Ние можем да поискаме мярката само, ако на тези хора е издадена заповед да преустановят своята дейност. Шофьорите, които обслужват градските и слабо населените места, също не могат да попаднат в обхвата на тази мярка".