Масови молби за напускане на летището: В "Лидъл" и "Кауфланд" получават повече!

Новини
18:00 - 24 Март 2022
14589
Масови молби за напускане на летището: В "Лидъл" и "Кауфланд" получават повече!

И след вчерашната среща между ръководството на летище "София" и синдикатите отново не се стигна до консенсус, а казусът беше отложен. Това е още един от проблемите, заради който служителите масово напускат. По бюрата в администрацията на различните отдели са струпани купища молби, които шефовете се чудят как да предотвратят и да няма голям брой напускащи, което ще създаде вакуум в работата на летището, научи Lupa.bg.

Работниците роптаят за заплатите, които са направо смешни, въпреки че хората си мислят, че след като са част от аеропорта, то там парите са като във Франкфурт, Берлин, Лондон, Милано или Париж. Да, ама не!

"Вече не знам дали си заслужава да стоя за тези смешни пари, а и новото ръководство ни прави на маймуни, подиграва ни се направо. Какво като ни дават нови дрехи и обувки, като няма какво да сложим в хладилника и на масата, а битовите сметки постоянно се повишават. Някои колеги направо мизерстват, а работата не е никак малко. Дори в "Лидъл" и "Кауфланд" получават повече пари, заплатите там са поне с 300 лева отгоре на тези, които ние взимаме на летището", сподели за Lupa.bg служител на "СОФ Кънект", както е наименованието вече на летище "София".

След вчерашните преговори за колективния трудов договор е станало ясно, че на този етап ваучерите, които получават служителите, ще бъдат увеличени с 20 лева, т.е. стават вече 400. Те ще бъдат два вида - за храна 200 лева и още 200 за плащане на битови сметки.

Засега преговорите удрят на камък за 20%-тното увеличение на трудовите възнаграждение. Концесионерът иска то да не надвишава 6%, но синдикатите натискат за повече. Слуховете твърдят, че може да бъде намерен компромисен вариант - 9%.

Тепърва обаче ще се правят разчети за евентуално колко би струвало 20%-ното увеличение на основните заплатите, като се вземе предвид и намаляването на броя на заетите в дружеството в сравнение с момента, в който "СОФ Кънект" e встъпил в изпълнение на договора за концесия.

Получени са сигнали за натиск, упражняван от страна на мениджъри в компанията върху част от работещите и служителите.

Все още не е отпаднала стачната готовност на служителите, които биха искали да приличат на колегите си от аеропорта във Франкфурт, където за трети път се стачкува за... допълнително от едно евро на час.

Следващата среща от преговорите за колективния трудов договор ще проведе на 28 март.