Масови сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг

Гневът е породен от законопроект, който ще позволи екстрадиране на хора от специалния административен район в Китай

Новини
08:21 - 12 Юни 2019
2209
Масови сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг

Хиляди протестиращи и полицията в Хонконг влязоха в сблъсъци, тъй като нараства гневът във връзка със законопроект, който ще позволи екстрадиране на хора от специалния административен район в Китай, за да могат да бъдат съдени, съобщават световните осведомителни агенции.

Рано тази сутрин протестиращи, някои от които носеха маски и каски, блокираха основни пътища около сгради на властта, включително около парламента.

Полицейски части за борба с безредиците отговориха, като използваха лютив спрей срещу протестиращите, като ги разпръснаха, и предупредиха, че са готови да използват сила.

Местният парламент междувременно отложи второто четене на законопроекта. Подкрепящият Пекин законодателен орган в Хонконг излезе с изявление, в което се казва, че заседанието на парламента, което беше планирано за 11 часа местно време (6 часа българско), ще бъде "променено за по-късно", добавяйки, че депутатите по-късно ще бъдат уведомени за времето на провеждането на заседанието.

Макар и в края на миналата седмица срещу законопроекта да протестираха около 1 млн. души, правителството на Хонконг се зарече, че ще продължи процедурата по приемането му и ще го гласува до 20 юни.

Макар и Хонконг да е специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление, много от жителите му просто не вярват на китайската съдебна система.

В протестите участват предимно студенти от местните университети, много от които специално бойкотираха учебните занятия. Неколкостотин демонстранти прекараха цялата нощ в центъра на града.