Масови тестове за коронавирус в столичен център за бездомни

Новини
14:34 - 03 Май 2020
2922
Масови тестове за коронавирус в столичен център за бездомни

Напрежение в Центъра за временно настаняване на бездомни хора в столичния квартал „Красна поляна”. Причината - снощи социалното заведение беше поставено под карантина заради съмнения за заразен служител. Започна масово тестване на всички живеещи там, а часове по-късно от РЗИ- София вдигнаха блокадата.

От 1 май над 60 души са блокирани в Центъра за временно настаняване. Официално карантината падна още снощи, а полицаите са се оттеглили от пост.

„От персонала има една жена, която е заболяла. Поради тази причина дойдоха и нас ни изследваха всички”, разказа живеещата в Центъра Руми Димчева.

От Столичната здравна инспекция обявиха, че повечето от направените тестове са отрицателни. Взети са всички необходими мерки. „По последна информация и кръвни, и PCR тестове – всичко е отрицателно”, заяви директорът на Центъра Валентина Рунева.

Живеещите в центъра твърдят, че условията вътре са мизерни. „Беше спряна топлата вода. На първия етаж няма ток след 12 часа. Чаршафите се сменят на един месец”, допълни Димчева.

„Столичната община ни е снабдила с всички видове дезинфектанти. По график 4 пъти през деня се обработват тревните площи, коридорът и вратите”, разясни Рунева.

Центърът се намира в непосредствена близост до така наречените Виетнамски общежития. По неофициална информация именно там живее установената с COVID-19 служителка. Мерките за социална дистанция в квартала не се спазват, разказват още хората.